vasárnap, április 14, 2024

Marko: Herta és a Red Bull már megegyezett

Dátum:

Megosztás:

Bár eleinte nem nyilatkoztak pozitívan az amerikai érkezéséről, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko csak egy akadályát látja az indulásának, azt sem az ő részükről.

- Reklám -

Az FIA állná útját Colton Herta amerikai álmának, ugyanis a szuperlicensz pontjai nincsenek meg, és úgy tűnik, nem tesznek majd kivételt érte. Az amerikai jelenleg 32 ponttal rendelkezik a szükséges 40-ből, jelen állás szerint ebből jövőre elveszítene egyet.

- Reklám -

„Hihetetlen módon, az érintett emberek és csapatok egyezségre jutottak az ügyben.” nyilatkozta Marko a SpeedCity Broadcastingnak.

„Először viszont az FIA-tól kell választ kapnunk, amit Monzáig várunk, addig körül-belül. Megnéztük a szabályokat, és megbeszéltünk az FIA-val is. Most a COVID miatt vannak kivételezések, hogy több évet lehet figyelembe venni.”

- Reklám -

Szerinte az FIA megadhatja a pontokat, ha akarják, hiába a csapatok és Domenicali ellenkezése.

„Szóval semmi sem logikátlan. Hát IndyCar versenyt nyert meg, és az majdnem olyan, mint egy [F1-es] nagydíj. Úgyhogy kár lenne, ha nem kapná meg az engedélyt.”

Gasly szempontjából is kulcsfontosságú a döntés, mivel csak ebben az esetben engednék el az AlphaTauritól, amennyiben már megvan a helyettese.

„Nem [független a kettő], ha sikerül nyélbe ütni Monzában, akkor természetesen Pierre-re is igaz ez.”

Van azért lehetőség plusz pontokat szerezni, de a Makaói Nagydíj a COVID óta nem igazán lehetőség az európai pilótáknak. Azon kívül pedig csak szabadedzéseken lehet egy-egy pontot szerezni, amennyiben 100 km-t büntetőpont nélkül teljesít az adott pilóta.

Marko korábban úgy nyilatkozott, hogy lehetőség szerint a Red Bull saját juniorprogramjából választana, például a Ferrari-tanonc Schumachert zárta ki emiatt. Az F2 mostani állása szerint erre csak Liam Lawsonnak van esélye, aki Belgiumban már részt vehetett F1-es szabadedzésen is.