back to top
vasárnap, június 23, 2024

Herta újabb győzelmet dobott el Long Beach-en, Newgarden nyert

Dátum:

Megosztás:

Josef Newgarden zsinórban második diadalát aratta, miután kihasználta Colton Herta újabb égbekiáltó hibáját Long Beach-en.

- Reklám -

A pole-ból induló Colton Herta tökéletesen rajtolt, és a verseny elején biztosan vezetett. Mögötte Josef Newgarden és Alex Palou csatázott a második helyért.

- Reklám -

Herta a 6. kör elejére 2,3 másodperces előnyre tett szert Newgardennel szemben, amikor Dalton Kellett AJ Foyt Racing Chevroletje az 1-es kanyar gumifalának ütközött, ami miatt azonnal beküldték a Safety Car-t.

A 10. körös újraindítás eseménytelenül zajlott, és bár Herta szeretett volna Newgarden-től ellépni, spórolt az üzemanyaggal, és megelégedett az 1,6 mp-es előnyét.

- Reklám -

Az 20. körben Alex Rossi és Felix Rosenqvist koccanása miatt kaphatták fel a fejüket a kilátogató nézők. Az Andretti Autosport versenyzője későn próbált fékezni, blokkoltak a kerekei, ami miatt Rosenqvistet leküldte az ideális ívről.

A svéd versenyző ezután folyamatosan pozíciókat veszített, mígnem ki kellett állnia a boxba.

Newgarden, Ericsson és McLaughlin a 30. körben állt ki a boxba, és bár Newgarden visszajött az élre, már nem Herta, hanem Alex Palou volt előtte

50 körrel a vége előtt Palou 2,8 másodperccel vezetett a Newgarden előtt, aki Hertát próbálta maga mögött tartani, míg mögöttük Marcus Ericsson következett.

A bajnokságot vezető McLaughlin Grosjean elé került a kiállások után, de a 20. helyre esett vissza, miután a hajtűkanyarban a falnak csapódott és megpördült. Eközben Pagenaud időt és helyeket vesztett egy hosszúra nyúlt boxkiállás miatt.

Az elején elsőként kiálló Dixon az 54. kör végén ejtette meg második megállását, a csapat egy új szett kemény keverékű mellett döntött. Egy körrel később Palou, Power és Rossi is kiállt, de utóbbinak elrontották a kerékcseréjét.

Herta újabb komoly hibája

Herta keményen nyomta a bevezető körén, amikor a 9-es kanyarba érve a bukkanón fékezett, és keményen a külső falnak ütközött. Az autója elég csúnyán összetört, és így fel kellett adnia azt a versenyt, ahol ő tűnt a leggyorsabbnak.

Newgarden pont jókor jött be a boxutcába, és éppen Palou előtt jött ki, aki az 5-ös kanyarban megpróbálta külső ívről megelőzni a kétszeres bajnokot, de nem volt valós esély arra, hogy sikerüljön neki az előzés.

Néhány kör múlva egy olyan dolgot láthatott a Long Beach-i közönséget, amit szinte még soha. Simon Pagenaud a szökőkútnál próbálta megelőzni – sikertelenül – Takuma Sato-t, és a virágágyásban kötött ki.

19 körrel a vége előtt indították újra a versenyt, Newgarden pedig továbbra is tartotta maga mögött Palou-t, de mögöttük Ericsson a 4-es kanyarban elveszítette autója hátulját, és a falnak csapódott.

Grosjean és Power még ki tudta őt kerülni, de amikor Ericsson jobbra húzódott, hogy az 5-ös kanyar belső oldalán leparkolja sérült autóját, Dixon beleszaladt a hátuljába, ami lehetővé tette O’Ward számára, hogy a hatszoros bajnok elé kerüljön.

Grosjean vs. Newgarden

Grosjean a piros, lágyabb keverékű gumikon ezután óriási offenzívába kezdett, és először a 70. körben megelőzte Palou-t, majd megtámadta az élen álló Josef Newgardent is.

A francia többször is megtámadta riválisát, de mindhiába, végül nem tudta megelőzni őt – még úgysem, hogy a végén egy újabb újraindítást kellett túlélnie Newgardennek, mert Jimmie Johnson a hétvége során harmadszor is a falba csapódott.

Még az utolsó kör sem telt el incidens nélkül, hiszen ezúttal Takuma Sato állt a falba, így a versenyzők sárga zászló alatt fejezték be a versenyt.

A dobogóra így Newgarden mögé Romain Grosjean és Alex Palou állhatott még fel, míg az első 5-be Will Power és Pato O’Ward fért még be. Scott Dixon hatodik lett, megelőzve Graham Rahalt, Alex Rossit, Hélio Castronevest, és Félix Rosenqvist-et.

Newgarden tehát megszerezte első Long Beach-i győzelmét, zsinórban pedig a szezonban másodikat, és átvette a vezetést a bajnokságban a gyenge hétvégét produkáló, és csak a 14. helyen célbaérő Scott McLaughlintól.

Eredmény