kedd, április 23, 2024

Andretti dühös, a versenyzők egyetértenek DeFrancesco büntetésével

Dátum:

Megosztás:

A 22 éves DeFrancesco rajthelyes büntetést kapott, ami azt jelenti, hogy a vasárnapi futamon hat hellyel hátrébb fog indulni.

- Reklám -

Az „elkerülhető ütközés” miatti rajtbüntentés szokatlan lépés volt az IndyCartól, amely általában az engedély nélküli motorcserékre tartogat ilyen megrovást, és ritkán küldi hátra a versenyzőket ilyen cselekedetekért.

- Reklám -

Mivel az ütközés okozta kár becslések szerint hét számjegyű összeget emésztett fel, és mivel nem volt mód DeFrancesco visszamenőleges büntetésére, az IndyCar olyan módon lépett fel, ami valószínűleg üzenet értékű lehet az egész paddocknak.

DeFrancesco, aki már bocsánatot kért a texasi hibájáért, miközben megfogadta, hogy motivációként fogja felhasználni azt, pénteken az Associated Pressnek azt mondta, hogy számított a büntetésre.

- Reklám -

A büntetés az IndyCarban az érzelmek és a reakciók széles skáláját váltotta ki. Dühítette Michael Andrettit (DeFrancesco csapattulajdonosa az Associated Pressnek azt mondta, hogy a büntetés indokolatlan volt, és azt akarta, hogy DeFrancesco „folytassa, amit csinál”), és tetszett Castronevesnek.

A mezőny egyetértett

Rahal kétértelműen nyilatkozott a büntetésről, és arról, hogy az elrettentő-e, de hangsúlyozta, amit DeFrancescónak mondott, miután Texasban együtt szálltak be a biztonsági autóba – hogy tiszteletben kell tartani az oválokon való tapasztalatlanságát.

Egy Indy Lights autó egy Indy autóhoz képest Texasban olyan, mint egy Cessna propelleres repülőgép egy vadászgéphez”mondta Graham Rahal.

„Annyira különbözőek. És ezt próbáltam elmagyarázni neki. Használnod kell a fejed, mert ez fegyverként is használható, ha nem megfelelően használod.

Hat rajthelyes büntetés, rendben, de ez félmillió dolláros kárunkba került. Hélio-ról nem is beszélve. A biztonságunkról nem is beszélve. És itt most nem csak Texasról van szó.

Itt ért véget Devlin DeFrancesco (valamint Graham Rahal és Hélio Castroneves) versenye
Itt ért véget Devlin DeFrancesco (valamint Graham Rahal és Hélio Castroneves) versenye Fotó: Penske Entertainment: Joe Skibinski/IndyCar Media

Az NBC Sportsnak adott interjújában a 46 éves Castroneves elmondta, hogy hasonló vizsgálódással szembesült már, de más okokból.

Fiatal koromban nekem is volt részem hasonlóban, amikor feleslegesen ütöttem ki az embereket” – mondta Castroneves az NBC Sportsnak.

DeFrancesco nem szándékosan tette ezt. Én még az IndyCar karrierem előtt sokszor csináltam ilyet, és tanultam belőle.

Szóval úgy érzem, talán a sorozat felelőssége, hogy segítsen és tanítson mindenkit. Nem csak a fiataloknak, hanem mindenkinek. Felelősséget kell vállalnod a tetteid következményeiért.

Kirkwood és Sato is, akiknek a – szintén DeFrancesco miatti – kiesése nem volt számolva a büntetésről szóló döntésben, mindketten azt mondták, hogy nincsenek haragban DeFrancescóval.

Remélhetőleg tanult a leckéből” – mondta Sato. „Tudom, hogy egy gyors srác, csak egy kicsit nyugodjunk meg és tiszteljük egymást, különösen egy oválon.

Rahal visszaemlékezett arra, hogy az Indy 500-as versenyengedélyt az Indy 500-as korábbi győztesek, Rick Mears, Johnny Rutherford és Al Unser Jr. megfigyelése után kapta meg, és azt sugallta, hogy ez az ellenőrzés hiányzik a mai fiataloknak az IndyCarban.

Akkoriban elég intenzív volt, manapság pedig mindenki túl barátságos” – mondta Rahal. „Kulturálisan más a helyzet. Szerintem ezek a srácok úgy jönnek a sportba, hogy nem veszik észre, milyen gyors is ez valójában.