vasárnap, április 21, 2024

A McLaren vezérigazgatójának pályafutását egy televíziós vetélkedő indította be

Dátum:

Megosztás:

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója tizenhárom évesen annyi pénzt nyert a Szerencsekerék című műsorban, hogy azzal be tudta lendíteni az autóversenyzői karrierjét.

- Reklám -

1984-et írtunk, amikor egy 13 éves, kosárlabdázónak készülő kaliforniai fiú tűnt fel a Szerencsekerék című műsor egyik tinédzsereknek dedikált adásában. Ő nem volt más, mint Zak Brown, aki sikerrel vette az akadályokat, és háromezer dollárral, egy televízióval, egy biciklivel és egyéb más ajándékokkal gazdagodva tért haza.

- Reklám -

Ekkor úgy döntött, hogy megragadja ezt az alkalmat, és sportágat vált: a kosárlabdázásról a versenyzésre nyergelt át. Egy hozzászólásban így emlékezett erre vissza : „Ez 1984-ben volt, de olyan, mintha tegnap lett volna. Nyertem magamnak elég pénzt ahhoz, hogy vegyek egy gokartot!

Ezzel a járművel pedig szép sikereket ért el: 1986 és 1990 között 22 futamgyőzelmet aratott a Nemzetközi Gokart Szövetség által rendezett viadalokon. Ezután több szériában megfordult, megmérettette magát többek között a brit Formula–3-as bajnokságban és az Indy Lightsban is. A formulaautós sorozatok után a GT-versenyzés felé vette az irányt. A legjobb eredményeit pedig ekkor érte el, hiszen egy Porsche 911-gyel 1997-ben a kategóriája második helyén végzett a Daytonai 24 óráson és a Sebringi 12 óráson is.

- Reklám -

Bár versenyzőként nem jött el neki az áttörés, az ezekben az években megszerzett kapcsolatai és tapasztalatai nagyon jól jöttek, amikor 1995-ben megalapította a Just Marketing International nevű céget. A JMI egy sportmarketinggel foglalkozó vállalat volt, amely később olyan sorozatokkal tudott leszerződni, mint a Formula–1, a NASCAR, az IndyCar, vagy a MotoGP.

Brown aztán 2009-ben (társalapítóként) létrehozta a saját versenycsapatát, a United Autosportosot. Ez az alakulat nagyon sikeresnek bizonyult, és a mai napig számos szériában jelen van, többek között az Endurance Világbajnokságon és az IMSA-ban is.

Tehát Brown nem a semmiből lett 2016-ban előbb a McLaren ügyvezető igazgatója, majd 2018-ban vezérigazgatója. Az ő irányításával hagyta maga mögött a brit alakulat F1-es csapata a vészterhes éveket. Ráadásul az ő nevéhez kötődik, hogy a papajasárga autók megjelentek a Formula E-ben – ahol nemrég aratták első győzelmüket –, az Extreme E-ben és nem utolsó sorban az IndyCarban.

Meddig juthatnak idén Zak Brown fiai? – bemutatta autóinak 2024-es festését a McLaren