back to top
hétfő, május 20, 2024

A Forma-1 sokat tanulhatna az IndyCartól a monzai blama után

Dátum:

Megosztás:

Az IndyCar gatewayi a versenyzők – a nehéz körülmények ellenére – zöld zászló alatt fejezték be a futamot – erre az F1 nem volt képes Monzában.

- Reklám -

Nehéz elképzelni, hogy más szériák, nevezetesen a Forma-1, ugyanilyen jól megbirkóztak volna az időjárás okozta kihívásokkal az Illinois állambeli két kilométeres oválon.

- Reklám -

Az F1-hez hasonlóan az IndyCar is versenyez esőben az utcai és épített pályákon. De az oválokon nem – a hirtelen tapadásvesztésből adódó kockázatok egyszerűen túl nagyok, és a nedvesség legkisebb jele is gyors leállást eredményez.

Így amikor az radar baljós jeleket mutatott a gateway-i IndyCar-futam előtt, a szervezők először is úgy reagáltak, hogy fél órával előrébb hozták a rajt időpontját.

- Reklám -

A szervezőknek eleinte szerencséjük volt – a sorozatos záporok a versenypálya közelében söpörtek végig anélkül, hogy megzavarták volna a versenyt. De a tervezett 260 körből 217-nél már megjelentek az első esőcseppek, és a piros zászlók kikerültek.

Ebben a szakaszban a versenytáv több mint 80%-át teljesítették, ami bőven elég ahhoz, hogy hivatalos eredményt lehessen hirdetni. Ennek ellenére az IndyCar kitartóan igyekezett biztosítani a verseny lefutását. És egy hosszú szünet után újra is indította a versenyt.

A nézők így izgalmas befejezést láthattak. Josef Newgarden megelőzte csapattársát, Scott McLaughlint és győzött, miközben a párost a repülő újonc David Malukas üldözte.

De ha még jobban visszamegyünk az időben, akkor láthatjuk, hogy az Indy 500-on is az volt a szervezők célja, hogy zöld zászló alatt érjen véget a futam, éppen ezért piros zászlót lengettek Jimmie Johnson balesete miatt.

A piros után a versenyzők a futamhoz méltó csatába kezdtek azért, hogy a 106. Indianapolis 500 győzelmet hazavihessék.

Pato O’Ward komolyan ostromolta az élen haladó Marcus Ericssont, aki hibátlan védekezést bemutatva nem engedte ki a kezéből a Borg Warner trófeát és megérdemelten diadalmaskodott.

Marcus Ericsson Indy 500
A versenybíróság gyors döntésének köszönhetően zöld zászló alatt fejeződött be a 106. Indy 500 Fotó: Penske Entertainment: Joe Skibinski/IndyCar Media

Lemaradásban az F1 az IndyCarhoz képest

Ilyen az F1-ben nem fordulhatna elő. Vagy legalábbis nem ilyen fair keretek között.

Az idei monzai verseny óriási blama volt az F1-nek, miután Daniel Ricciardo lerobbant McLarenjét olyan lassan tudták eltakarítani, hogy nem tudták újraindítani a versenyt.

Ennek ellentettjeként Abu-Dhabiban a szezonzárón annyira kapkodtak a szervezők, hogy egyes pilóták unfair hátrányba kerültek emiatt. Egyértelmű, hogy a Forma-1 ezt, a 2021-es szezonzáró futamot kívánta kompenzálni döntésével.

A nézők persze óriási fújolással jutalmazták a versenybírók döntését – ami egyébként az F1 jelenlegi szabályzata szerint a helyes döntés volt.

De egy futamnak így nem szabadna véget érnie, és ezzel a futamgyőztes Max Verstappen főnöke is egyetértett.

Nem akarunk a biztonsági autó mögött nyerni. Évek óta beszélünk erről, hogy zöld zászló mellett kellene befejezni a versenyeket” – nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak.

A Ferrari főnöke, Mattia Binotto is egyetértett a riválissal.

A tavaly Abu-Dzabiban történtek után hosszas megbeszéléseket folytattunk arról, hogy miként kellene javulni ebben” – magyarázta Binotto

A végső cél az, hogy a lehető leghamarabb újra kell indítani a versenyt biztonságos módon. Szerintem ma ezt egyértelműen meg lehetett volna tenni.

Az FIA sokat változtatott ezen a területen, de több tapasztalatra van szükségük és ennél jobb munkát kell végezniük, mert a Forma-1 jobbat érdemel.

Nos nem kell messzire menni. Az IndyCar már – ezt is – megoldotta…