csütörtök, november 30, 2023

Az IndyCar még mindig nem tett le egy harmadik gyártó elcsábításáról

Dátum:

Megosztás:

A legrealisztikusabb verzió az volt, hogy a Toyota a NASCAR programja mellé még indít egy IndyCar programot is. Ez most kútba eshet.

- Advertisement -

Annak ellenére, hogy sokáig közel állt ahhoz a Toyota, hogy a Chevrolet és a Honda mellett harmadik IndyCar motorpartnerként csatlakozzon a 2024-ben debütáló új hibrid 2,4 literes, duplaturbós V6-os formulához, a japán autóóriás elvetette az IndyCarba való visszatérés ötletét.

- Advertisement -

Több forrás is elmondta a RACER-nek, hogy bár a Toyota nem mondott nemet arra, hogy a jövőben csatlakozzon az NTT IndyCar Series-hez, nem hajlandó a következő években motorprogrammal előrébb lépni.

Igen ez így van” – mondta az IndyCar Series tulajdonosa, Roger Penske a RACER-nek a Toyota álláspontjára.

„Már a célegyenesben voltak a tárgyalások. Azt hiszem, a COVID, az ellátási lánc problémái és minden más, ami történt, tényleg lehűtötte a kedélyeket.”

- Advertisement -

Penske szerint az IndyCar vezetői csoportja továbbra is dolgozik a motorellátási lehetőségeken más nagy autómárkákkal.

Jelenleg a Chevrolet és a Honda a két partnerünk, és egy másikra is szemet vetettünk” – tette hozzá. „Más gyártókkal is tárgyalunk. Rajta vagyunk a dolgon.

A Toyota 1996-ban csatlakozott a CART IndyCar sorozathoz, ahol 2002-ben Cristiano da Matta-val megnyerte a CART bajnoki címet, majd a korábbi Indy Racing League-ben folytatta, ahol Gil de Ferran-nal megnyerte a 2003-as Indy 500-as versenyt.

2003-ban a bajnoki címet is megnyerték Scott Dixon révén mielőtt 2005-ben kiszálltak a sportágból, hogy a NASCAR programjukra koncentráljanak, ahol 2007-ben debütáltak.

A márkától az idény végén – nagy valószínűséggel – távozó Kyle Busch szerezte meg a Toyota első Cup Series győzelmét a Kobalt Tools 500-as versenyen az Atlanta Motor Speedwayen 2008. március 9-én.

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.