back to top
péntek, június 21, 2024

A Detroitban visszatérő Tristan Vautier csak látni akarta a kockás zászlót, és büszke, hogy ez sikerült

Dátum:

Megosztás:

Tristan Vautier nagyon hosszú idő után Detroitban indult először IndyCar-futamon. A francia pilóta elégedett volt a teljesítményével, és reméli, hogy kap még lehetőséget.

- Reklám -

Vasárnap este rendezték meg az IndyCar előző futamát, amelyre a detroiti utcai pályán került sor. A futamnak Colton Herta vágott neki a pole pozícióból. Részben a falak közelsége, részben a pilóták erőszakos manőverei miatt lényegében egy töredezett roncsderbit láthattak a nézők. Ezt jól szemlélteti, hogy a biztonsági autó negyvenhét kört töltött a pályán, a teljes táv száz kör volt…

- Reklám -

Végül aztán megint Scott Dixon örülhetett. Az új-zélandi pilóta – szinte teljesen ugyanúgy, mint Long Beach-ben – a viadal második felében vette át a vezetést az eltolt stratégiájának köszönhetően. Dixonnak pedig megint nagyon ment az üzemanyagspórolás, és ennek volt köszönhető, hogy bár Marcus Ericsson az utolsó körben utolérte, de támadni már nem tudta. A 43 éves versenyző ezzel pályafutása ötvenhetedik IndyCar-futamgyőzelmét aratta.

Scott Dixon elismerte, hogy „nagyon stresszesek” voltak neki a Long Beach-i verseny utolsó körei

- Reklám -

Azonban az első helyért folyó csatán kívül Tristan Vautier szereplése is sokak figyelmét lekötötte. A francia pilóta beugróként kapott lehetőséget a Dale Coyne Racing 51-es rajtszámú autójában. A viadalon pedig meglepően jól teljesített, a huszonötödik helyről rajtolva tizennyolcadikként ért célba, és végig versenyképes tempót tudott tartani.

Ez azért kimondottan nagy szó, mert Vautier legutóbb 2017-ben teljesített IndyCar-futamot, és akkor is csak egyet. A 2012-es Indy Lights-bajnok 2013-ban egy egész szezont futott a sorozatban, de ezután kikerült a vérkeringésből. 2015-ben az Indy 500-on, 2016-ban pedig tíz másik versenyen indulhatott el, ezután már csak a 2017-es beugrása volt hátra egészen mostanáig. A 34 éves pilóta egyébként azóta a sportautózás területére nyargalt át, főként az IMSA-ban vitézkedett, de más szériákban is megfordult.

„Vasárnap reggel, a verseny előtt azt mondtam magamnak: »ott kell lenned a végén, meg kell látnod a kockás zászlót«. És nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült ezt megcsinálnom – nyilatkozta Vautier. – A lehető legjobbat akartam kihozni magamból, illetve jó benyomást akartam kelteni, ezért megpróbáltam annyira okosan vezetni, amennyire csak tudtam. Pedig a verseny nagyon kaotikus volt, de nekem általában sikerült elkerülnöm a káoszt. Rengeteg baleset volt, amelyeket el kellett kerülnöm. Ez egy olyan futam volt, amelyen mindenki csak úgy bedobta az autóját mindenhová. Én viszont úgy döntöttem, hogy ott leszek a végén, és nagyon örültem, hogy ez sikerült.”

„Ez minden, amit akarok – mondta arra az ötletre, hogy idén más futamokon is autóba üljön. – Egyáltalán nem bántam meg, hogy részt vettem a hétvégén. Úgy érzem, mindent megtettem azért, hogy megmutassam, megérdemlek egy esélyt. Remélem, hogy csörögni fog a telefonom. Amikor Dale Coyne hív, akkor ő biztosan nem véletlenül teszi, szóval innentől csak várok, hátha csörög majd a telefon… amikor esetleg Dale vagy talán valaki más fog hívni.”

A Chevrolet Detroit Grand Prix teljes végeredményét ezen a linken lehet megtalálni.