back to top
péntek, június 21, 2024

76 napnyi kórházi kezelés után hazatérhetett Zanardi

Dátum:

Megosztás:

A legutóbbi két és fél hónapos kórházi tartózkodása után a korábbi Forma-1-es pilóta és CART-bajnok, Alex Zanardi hazatérhetett. Az 55 éves olasz versenyzőt július elején szállították kórházba, miután a padovai otthonában tűz ütött ki. Ez megrongálta azokat az eszközöket, amelyektől függ az élete.

- Reklám -

2001-ben amputálták a lábait, miután a németországi Lausitzringen egy CART-futamon balesetet szenvedett, Zanardi autóversenyzőből négyszeres aranyérmes paralimpiai kézi kerékpáros lett. 2020 júniusában ugyanakkor Zanardi egy másik súlyos balesetet szenvedett egy versenyen, amelyben életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, és 18 hónapot töltött kórházban.

- Reklám -

Tavaly decemberben engedték haza, hogy otthon folytassa a felépülését, de az észak-olaszországi villájában lévő napelemes rendszerben keletkezett tűz kárt okozott a mindennapi életéhez szükséges gépekben.

A hírt, mely szerint Zanardi hazatérhet, megerősítette Giannettore Bertagnoni, a vicenzai San Bortolo kórház funkcionális helyreállítással és rehabilitációval foglalkozó komplex operatív részlegének igazgatója, ahol a 44 Forma-1-es futamon indult versenyzőt kezelték. Bertagnoni a Motorboxnak nyilatkozott:

- Reklám -

„A beteget a felépülési és funkcionális rehabilitációs egységünkre jellemző eljárások szerint stabilizáltuk, amely a legfejlettebb műszeres diagnosztikai vizsgálatokkal kezdődik. Ezután meghatározzuk a beteg állapotát és felépülési lehetőségeit. Ez alapján egy olyan felépülési folyamatot dolgoznak ki és hajtanak végre, amely mindig személyre szabott és multidiszciplináris, és amely a tapasztalat, a készségek, a személyzet és a technológia tekintetében megfelelő erőforrások jelenléte által lehetővé tett intenzív munka eredménye.”

Olaszországban a vicenzai intézményt a maga területén a legjobbak között tartják számon, Európában pedig a legelismertebbek között.

Zanardi 1991 és 1994 között versenyzett minden szezonban a Forma-1-ben, a Jordan, a Minardi és a Team Lotus színeiben, de teljes idényt ekkor nem teljesített. Legjobb eredménye egy hatodik hely volt a Lotus színeiben az 1993-as Brazil Nagydíjon.

Karrierje igazán az IndyCar CART sorozatban indult be, ahol 1997-ben és 1998-ban egymás után nyerte meg a bajnoki címet a Chip Ganassi csapat színeiben.

Sikere 1999-ben újabb lehetőséget biztosított számára az F1-ben a Williamsnél, de ez csak egy szezonon át tartott. A 16 futamból 11-en esett ki, legjobb eredménye pedig egy hetedik hely volt a hazai nagydíján, Monzában.

Miután kihagyta a 2000-es évet, Zanardi 2001-ben visszatért a CART-ba. Balesete után is folytatta a versenyzést, majd 2005-ben megnyerte az olasz Superturismo bajnokságot.

Kétszeres kézikerékpáros aranyérmes lett a 2012-es és a 2016-os paralimpiai játékokon.