back to top
szombat, május 25, 2024

Vanthoor sírva fakadt a Daytonai 24 órás levezető körén

Dátum:

Megosztás:

Laurens Vanthoor és a KCMG versenye drámai véget ért, miután óriási csatában alul maradt a szintén porschés Mathieu Jaminet ellen.

- Reklám -

Laurens Vanthoor azt mondta, hogy levezető körén „sírt, mint egy kisbaba”, miután drámai módon maradt le a Rolex 24 at Daytona GTD Pro osztály győzelméről a Porsche gyári pilótájával, Mathieu Jaminet-vel szemben.

- Reklám -

Vanthoor és Jaminet a verseny utolsó szakaszában fej-fej mellett csatáztak körökön keresztül a KCMG, illetve a Pfaff Motorsports színeiben, végül utóbbi került ki győztesen.

Öt perccel a vége előtt Vanthoor megelőzte Jaminet-t, azonban a Pfaffos versenyző néhány perccel később visszaelőzte őt.

- Reklám -

Vanthoor aztán az utolsó körben egy utolsó, bátor kísérletet tett, hogy visszavegye a vezetést az újonnan átnevezett Le Mans-i sikánban, de a két autó összeért, és a KCMG Porsche 911 GT3 R megpördült.

Jaminet szerencsésen túlélte az esetet, és végül megnyerte csapata számára a Daytonai 24 órást.

Ez az egyetlen 24 órás verseny, amelyet még nem nyertem meg, így ez egy nagyon nagy dolog lett volna számomra” – mondta Vanthoor a Sportscar365-nek.

A csapatom számára ez egy egyszeri alkalom volt, így egyértelmű volt, hogy két lehetőségünk volt: győzelem vagy bukás.

A belga versenyző mindent egy lapra tett fel az utolsó kör, utolsó előzési pontján, de ez sem volt elég.

Mindent megpróbáltam, amit csak tudtam, de sajnos ez nem volt elég. Valószínűleg kétszázszor fogom lefuttatni a verseny végét a fejemben.

Nem fogok hazudni, úgy sírtam, mint egy kisbaba a levezető körön. De ez van: ilyen az autóversenyzés” – ismerte el a KCMG versenyzője

"Nincs harag" - mondja Laurens Vanthoor
„Nincs harag” – mondja Laurens Vanthoor Fotó: LAT Images Courtesy of IMSA

Vanthoor a KCMG Porsche fékezési és kanyarodási erősségeibe vetett hite miatt döntött úgy, hogy a korábban buszmegállónak nevezett sikánban próbálkozik.

Nem tudtam végsebességben megverni őt. Mi jobbak voltunk a kanyargós részen, ők pedig jobbak voltak az egyenesekben. Mindenhol próbálkoztam.

A GTD kategória tavalyi győztese azonban nem mehetett el szó nélkül riválisa mellett, akivel rendkívül jó kapcsolatot ápol.

Kedvelem Mathieu-t. Odamentem hozzá és gratuláltam neki. Nagyon tiszteljük egymást, és nyilvánvalóan kollégák vagyunk. Mindketten mindent megtettünk, hogy megnyerjük ezt a versenyt, és ezzel nincs is probléma.”

„Nagyon, nagyon, nagyon keményen versenyeztünk, és szó szerint leszorítottuk egymást a pályáról. Mindketten ugyanolyan agresszívak voltunk, és ők kerültek ki győztesen. Egyáltalán nem neheztelek rájuk” – jelentette ki Vanthoor.

Mathieu Jaminet élete legstresszesebb utolsó köréről beszél

Jaminet „stresszesnek” nevezte a befejezést, de számított egy könyöklős fináléra, miután a Porschék az utolsó három órában folyamatosan egymás lökhárítóján mentek.

Elég sokszor nekemjött, így tudtam, hogy kemény küzdelem lesz a végéig. Amikor elment mellettem, tudtam, hogy lesz még egy esélyem, de csak egy, és nem több. Annyira voltam kemény, amennyire ő is” – mondta Mathieu Jaminet.

Ez egy nagyszerű csata, és jó móka volt, de az is biztos, hogy a stressz szintem az egekbe szökött.

Jaminet lett a Pfaff Motorsports hőse
Jaminet lett a Pfaff Motorsports hőse – Fotó: LAT Images Courtesy of IMSA

Érdekes egybeesés volt Vanthoor számára, hogy azzal a csapattal küzdött a győzelemért, amellyel tavaly megnyerte az IMSA WeatherTech SportsCar Championship GTD osztályának bajnoki címét.

Pfaff idén egy teljes szezont teljesít az IMSA GTD Pro kategóriában Jaminet és Campbell vezérletével, míg Vanthoornak a Le Mans-i 24 órás és a Nürburgringi 24 órás versenyek vannak a naptárában.

Előzetesen írtam nekik, hogy győzzön a legjobb, és hozzátettem, hogy előre is bocsánatot kérek, mert valahogy éreztem, hogy ez így fog alakulni. Végül ők kerültek ki győztesen.