back to top
hétfő, május 20, 2024

Az utolsó aktív Forma-1-es versenyző, aki Daytonai 24 órást nyert

Dátum:

Megosztás:

Az előző hétvégén megrendezett Daytonai 24 óráson sok korábbi Forma-1-es versenyző nyert már, de ki volt az utolsó aktív?

- Reklám -

Az idei mezőnyben nem kevesebb, mint hét korábbi Forma-1-es pilóta szerepelt: Kevin Magnussen, Marcus Ericsson, Sebastien Bourdais, Alex Rossi, Kamui Kobayashi, Will Stevens és Giedo van der Garde.

- Reklám -

De ki volt az utolsó aktív Forma-1-es versenyző, aki megnyerte a klasszikus 24 órás versenyt?

Azt gondoljátok, Fernando Alonso 2019-ben? Gondoljátok újra, mert a spanyol már távozott a Forma-1-ből, amikor három évvel ezelőtt a Cadillac-kel diadalmaskodott.

- Reklám -

Ha a történelemkönyveket nézzük, egészen 1985-ig kell visszamennünk, amikor az Arrows-os Thierry Boutsen nyerte a versenyt Bob Wollek, Al Unser és AJ Foyt társaságában a Preston Henn Porsche 962-esével – írja az F1i.com.

Valójában Boutsen későn csatlakozott a csapathoz, eredetileg Henri Pescarolo és Bruce Leven mellett indult a versenyen, utóbbi saját Porsche 962-esével.

A korai kiesés miatt azonban az Arrows akkori sofőrje átült Henn versenygépébe, amit maga Wollek ajánlott fel.

Nem meglepő módon a francia és Boutsen végezték a munka nagy részét, és kényelmesen nyertek Al Holbert, Al Unser Jr. és Derek Bell 962-esei előtt.

Thierry Boutsen karrierje során egyébként három Forma-1-es futamgyőzelmet szerzett, és olyan nagymúltú alakulatok tagja is volt a későbbi éveiben, mint a Williams, a Ligier vagy a Benetton.