szerda, december 6, 2023

A Wright Motorsports első Daytonai 24 órás győzelmét ünnepli

Dátum:

Megosztás:

Az IMSA Michelin Endurance Cup regnáló bajnoka, a Wright Motorsports megszerezte első Rolex 24 órás győzelmét Daytonában.

- Advertisement -

A csapat 258 kört vezetett a 761-ből, és magabiztos előnnyel fordult a Daytonai 24 órás utolsó órájára, de sárga zászlós periódus az ő versenyüket is felborította.

- Advertisement -

Ekkor a csapat régi tagja, és korábbi Champ Car-versenyzője, Jan Heylen ült az autóban és próbálta visszatartani Nicklas Nielsen az AF Corse Ferrari 488-át.

Az utolsó újraindításkor azonban Heylenre nemhogy a a Nielsen nem tudott zárkózni, de még a párbajozó Vanthoor – Jaminet kettőssel is tudta tartani egy darabig a lépést.

- Advertisement -

A helyzeten méginkább könnyített, hogy Nielsen sárga zászló alatti előzésért áthajtásos büntetést kapott.

Heylen a Ryan Hardwickkel, Zach Robichonnal és Richard Lietzzel közösen győzelemre vezette a Wright Motorsports 911 GT3-at.

Hardwick számára, aki tavaly a Michelin Pilot Challenge-ben történt súlyos balesete után kihagyta a 2021-es Daytonai 24 órást, óriási elégtétel volt ez a győzelem.

Micsoda nap! Micsoda élmény. Attól kezdve, hogy egy évvel ezelőtt egy kórházi szobában voltam az utca túloldalán, és néztem ezt a versenyt, hogy egy évvel később ugyanezzel a csapattal visszatértem, és megnyertem ezt a történelmi versenyt… ez örökre életem legkülönlegesebb pillanata marad.

Nem is lehetnék boldogabb, hogy ilyen nagyszerű emberek vesznek körül. El sem tudnék képzelni más csapatot, akivel megosztanám ezt az élményt” – mondta érzelemdúsan Hardwick a Motorsport.com-nak.

Heylen hasonló lelkesedéssel nyilatkozott: „Ryan és a 1st Phorm (a csapat főszponzora) nélkül nem lettünk volna képesek erre, úgyhogy nagy köszönet nekik és a Porschénak, hogy egy ilyen jó autót adtak ki.

Jó volt így befejezni a szezont Atlantában, és jó volt így kezdeni az új szezont itt. Már nagyon várom Sebringet.

A Wright Motorsports 16-os Porsche 911 GT3-as autója
A Wright Motorsports 16-os Porsche 911 GT3-as autója Fotó: LAT Images Courtesy of IMSA

A profik nagyon profinak tartották az „amatőr” csapatot

A csapat újoncai, Robichon és Lietz elmondták, hogy lenyűgözte őket a Wright csapat profizmusa.

A Wright Motorsports csapata a kezdetektől fogva fantasztikus munkát végzett. A verseny őrületes volt. A 61 autóval már az elejétől kezdve éles csata folyt. A túlélésről és a helyes döntések meghozataláról szólt az egész.” – mondta Zacharie Robichon, aki a Pfaff Motorsports csapatától érkezett.

Minden versenyzőnk gyors és okos volt. Az autó többnyire sértetlen maradt, és ez minden, amit kérhetünk ebben a versenyben. Hogy őszinte legyek, nem is tudom szavakba önteni, hogy mit érzek most.

A 38 éves Richard Lietz – 2014 után – második győzelmét szerezte meg a Daytonai 24 óráson, így érthető módon, egy kicsit visszafogottabban, de persze boldogan nyilatkozott.

Köszönöm a csapatnak. Ez az első alkalom, hogy együtt dolgozunk, és azt hiszem, mindenki nagyon jól érezte magát az elejétől kezdve. Olyan érzés volt, mintha otthon lennénk, és nagyon jól éreztük magunkat 24 órán keresztül.

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.