csütörtök, március 28, 2024

2024-re érkezhet a Lamborghini LMDh autója?

Dátum:

Megosztás:

Csütörtökön megérkezett a mezőny Daytonába, a paddockban pedig már repkednek a pletykák – többek között a Lamborghini új prototípusáról.

- Reklám -

A SportsCar 365 információi szerint a Lamborghini dolgozik egy új prototípus LMDh-n, amely legkorábban 2024-ben debütálhat az IMSA premier kategóriájában.

- Reklám -

1985-ben volt utoljára lehetőség egy Lamborghini prototípusra.

Akkor az olasz márka a brit Spice Engineeringgel közösen fejlesztette ki a Countach QVX-et az 1986-os Group C bajnoki szezonra.

- Reklám -

Egy autót építettek, de szponzoráció híján kihagyta a szezont. A QVX csak egy versenyen indult, az 1986-os – bajnokságon kívüli – dél-afrikai Kyalamiban rendezett Southern Suns 500 km-es versenyen.

Annak ellenére, hogy versenykörülmények között rendkívül jól teljesített a versenygép, szponzort ismét nem sikerült találni, és a programot befejezték.

A Lamborghini 2004-ben kifejlesztette a Murciélago R-GT-t, mint sorozatgyártású versenyautót, amely az FIA GT-bajnokságban, a Super GT-bajnokságban és az American Le Mans Series-ben vett részt.

Az autó legmagasabb helyezése abban az évben a FIA GT-bajnokság valenciai nyitófutamán volt, ahol a Reiter Engineering által benevezett autó az ötödik helyről indulva a harmadik helyen végzett.

2006-ban a Super GT bajnokság nyitó fordulóján, Suzukában a Japán Lamborghini Tulajdonosok Klubja által indított autó szerezte meg az első R-GT által elért győzelmet.

Ezután jött a GT3 armada, melyek közül a mai napig versenyez – és a Daytonai 24 óráson is indul – a Huracan GT3 EVO is.

Rengeteg országos GT3-as bajnokságban használják 2015 óta a Huracant, és ezidő alatt összesen 42 győzelemmel és 7 bajnoki címmel rendelkeznek.

A világsiker azonban még várat magára, hiszen a legendás autómárka még nem nyert kiemelkedő autóversenyt.

2024-ben tehát új fejezet nyílhat a Lamborghini nem túl rózsás motorsport történelmében.