kedd, április 16, 2024

Négyszeres daytonai győztessel jön az LMP3-ba az SCM

Dátum:

Megosztás:

2022-ben is az IMSA-mezőny tagja lesz az SCM, vagyis a Sean Creech Motorsport, a csapat egyik teljes szezonos versenyzője pedig egy négyszeres daytonai győztes lesz.

- Reklám -

João Barbosa az elmúlt évek során négyszer végzett az élen kategóriájában a daytonai 24 órásokon. Ő lesz az SCM egyik teljes szezonos versenyzője, mellett pedig még Lance Willsey-t láthatjuk majd az összes versenyen. Daytonában ez a felállás a mindössze 18 éves Malthe Jakobsennel és Sebastian Priaulx-lal egészül ki. Ismerős lehet mindkét név, ugyanis Sebastian Priaulx például a túraautó-Európa- és világbajnok Andy fia. Andy Priaulx egyébként maga is rendszeres résztvevője volt a daytonai 24 órásnak, 2014-ben például kategóriamásodik lett. Malthe Jakobsen szintén versenyzőcsemete.

- Reklám -

Barbosa és Willsey már a tavalyi szezonban is SCM-versenyző volt, és az első négy futamon voltak ott a mezőnyben. Legjobb eredményük a daytonai második hely volt. Mindkét versenyzőnek van már kapcsolata a távolabbi múltból is az SCM-mel: Barbosa már két évtizede is versenyzett itt, míg az egyébként orvos Willsey korábban szezonokon keresztül erősítette az istállót.

A csapat nagyszerű munkát végzett tavaly, így idén is óriási bennünk a potenciál idén is”fogalmazott optimistán Barbosa. „Tavaly másodikok lettünk, most legalább ilyen jól, ha nem még jobban kell szerepelnünk. Malthéval és Sebastiannal ráadásul jött hozzánk egy jó adag fiatal erő is. Malthe nagyon jól ismeri az autót, és európai tapasztalata is segíteni fog. Sebastiant edzettem is tavaly, és varázslatos munkát végzett. Benne is óriási potenciál lakozik. A Roar folyamán igyekszünk nekik a lehető legtöbb kört biztosítani, hogy belerázódhassanak.

- Reklám -

Ígéretes fiatalok érkeznek

Priaulx a sikeres gokartos évek után a Ginetta Junior bajnokságban versenyzett és lett második 2017-ben. Ezt követően próbára tette magát a brit F4-es bajnokságban, 2019-től viszont sportautózik. Ebben az évben második lett a brit GT-bajnokságban, és még ugyanebben az évben Amerikába tette át a székhelyét. Az IMSA Michelin Pilot Challenge-ben rögtön a debütálásakor győztes csapat tagja volt, 2020-ban pedig ismét itt tűnt fel a neve. Tavaly a Porsche Carrera Cup North America bajnoka lett.

Egy álom itt indulni, nagyon izgatott vagyok” – lelkendezik Priaulx. „Ez lesz az első 24 órás versenyem. A fellegekben járok, hogy ezekkel a srácokkal dolgozhatok. Joao tavaly az edzőm volt, nagyon várom már, hogy most versenyzőként dolgozhassak együtt vele. Sean csapatának óriási történelme van, és nagyszerű szakemberekből áll. Alig várom már a verseny kezdetét! Rengeteg 24 órás versenyt megnéztem már, tudom, mennyire kimerítő ez a műfaj fizikálisan és mentálisan is. Épp ezért erre az aspektusra rengeteget készültem. Nagyon más ez a 45 perces sprintversenyekhez, de még a négy órákhoz képest is. Ráadásul sokan hajlamosak alábecsülni ezt a pályát. Azt gondolják, van benne pár kanyar meg az ovál. Viszont elég technikás pályáról van szó, ahol nem is olyan egyszerű megtalálni azt az utolsó néhány tizedet.

Jakobsen apja, Lasse mellett kóstolhatott bele az autósportba, majd hamar ő maga is versenyezni kezdett. Dán gokartos bajnoki címek után 2019-ben a dán F4-es bajnokságban is nyerni tudott, 2020 óta pedig sportautózik.

Beszélgettünk már egy ideje Seannal, teszteltem is a csapattal Daytonában egy hónapja” – idézi fel a kapcsolat kezdetét Jakobsen. „Nagyszerű csapatról van szó, örülök, hogy sikerült ezt összehozni. Nagyon várom már a közös munkát a mérnökökkel, a szerelőkkel és a csapattársaimmal. Ismerik az autót, és tudják azt is, hogy kell beállítani. Nekem segíteni fog az, hogy versenyeztem már korábban Ligier-vel, de ez a nagy mezőny jelentette forgalom miatt teljesen más lesz. Ez egy igazi endurance-verseny, készülök is rá fizikailag és a szimulátorban!