back to top
péntek, június 21, 2024

A Miami Nagydíj 40 éves története

Dátum:

Megosztás:

Ugyan az F1-es verseny csak tavaly indult, Miami már rengeteg versenynek adott otthont, és ezek közül nem egyet nagydíjnak is neveztek.

- Reklám -

A kezdetek

Idén május 7-én kerül megrendezésre a második F1-es Miami Nagydíj, a városban azonban sokkal korábban, 1926-ban is rendeztek már autóversenyt. Akkor egy faborítású oválon rendeztek futamot, de a következő évre egy hurrikán elmosta létesítményt, így egyszeri csoda maradt a verseny.

- Reklám -

Két szakág „küzdelme”

Végül 40 éve, 1983-ban indult el a versenyek sora (Grand Prix of Miami néven), egy kubai származású üzletember, Ralph Sanchez közbenjárásával. Ő a kikötő környékét nézte magának, ahol a Bicentennial Parkban több vonalvezetésen is zajlottak versenyek.

Először a GTP kategóriával fémjelzett IMSA vette birtokba a pályát, és az esemény több, mint 10 évig zavartalanul is folyt. Ezidőtájt, a háromszoros F1-es világbajnok Jack Brabham fia, Geoff volt a legeredményesebb, négyszer is tudott győzni a pályán.

- Reklám -

Az eseményt azonban megváltoztatta két dolog is: egyrészt az IMSA szervezeti átalakuláson ment át, így elváltak az útjaik a miami verseny rendezőivel, másrészt pedig Ralph Sanchez elkezdte Miami motorsportos központjának kiépítését.

Az üzletembernek a CART-ot sikerült megszereznie az IMSA helyére, akik egy utcai verseny után már az újonnan elkészülő oválon, a Homestead-Miami Speedwayen folytatták a versenyzést. Innentől 8 évig a nyitott karosszériás autóké volt a főszerep Florida legnagyobb városában. Igaz, egy teljesen más stílusban zaljottak a versenyek, mint a korábbi (vagy akár a mostani) utcai pályán.

Nem sokkal később az IndyCar vette át a CART helyét, de nem sokáig, a Grand Prix of Miami néven rendezett fő versenyt ugyanis újra a sportautóknak rendezték meg. A Rolex Sports Car Series 2003-ban csatlakozott a versenyhétvégéhez, és egészen 2012-ig rendeztek versenyt ezen a néven.

A modern éra

A 30 versenyt ezután egy kisebb szünet követte, 2015-ben azonban a Formula E látogatott el az eredeti versenyhelyszínre, a kikötőbe. A verseny emlékezetes teljesítménye a korábba F1-es pilóta, Scott Speed nevéhez fűződik, aki első versenyét teljesítette sorozatban, és kis híján rögtön nyerni is tudott.

Érdekes módon, amikor az F1 elkezdte tervezni a Miami Nagydíjat, az első nyilvánosságra hozott pályatervek a kikötő környékét mutatták helyszínként. Hosszas huzavona, és a környéki lakókkal való egyeztetés után viszont sikerült megszerezniük az engedélyeket ahhoz, hogy a Miami Gardens elnevezésű városrészben, a Hard Rock Stadium körül rendezhessenek futamot.

A tavalyi siker után ez lesz a második alkalom, és ha minden jól megy, egészen 2031-ig marad a futam a királykategória menetrendjében.