back to top
vasárnap, június 23, 2024

Újragondolt pickup: az elektromos 2024-es Chevrolet Silverado

Dátum:

Megosztás:

Több mint 600 kilométeres hatótáv, akár 4,5 tonnás vontathatóság, csúcstechnológiás újításokkal felszerelve. Ez az új elektromos Silverado.

- Reklám -

A Chevrolet ma bemutatta a 2024 Silverado EV-t – a márka legkelendőbb típusának újragondolt változatát, amely a Chevy Trucks-tól elvárt teljesítményt és képességeket kínálja:

- Reklám -
 • A GM becslése szerint 400 mérföldes (644 km) hatótávolság teljes feltöltéssel a Work Truck (WT) és az RST modellekben.
 • Akár 664 lóerő, több mint 1057 NM nyomaték az RST elérhető maximális teljesítményű Wide Open Watts üzemmódban, amely a GM becslése szerint kevesebb mint 4,5 másodperc alatt teszi lehetővé a 0-60 mph közötti sebességet.
 • Széria DC gyorstöltés (akár 350 kW) a WT és az RST esetében
 • Akár 10,2 kW-os fedélzeti energia a WT és az RST esetében opcionális felszereltséggel
 • Akár 4,5 tonna maximális vontathatóság, akár 1,300 font hasznos teherrel az RST-nél
 • A GM fejlett Ultium EV platformjára teljesen elektromos tehergépkocsiként az alapoktólkezdve kifejlesztett Silverado EV a képességek, a teljesítmény és a sokoldalúság határokat döntő kombinációját kínálja, valamint olyan fejlett technológiákat, amelyek idővel továbbfejleszthetik a járművet.

A Chevrolet folyamatosan forradalmasította a Silverado franchise-t, hogy azzá az erőművé váljon, ami ma” – mondta Steve Hill, a Chevrolet alelnöke. „Az Ultium Platform a következő szintű pickup teherautó-teljesítmény kritikus eszköze mind a flotta-, mind a kiskereskedelmi ügyfelek számára, függetlenül attól, hogy jelenleg egy Silveradót vezetnek-e, vagy először fontolgatnak egy pickupot.

A bevezetéskor a Silverado EV kétféle konfigurációban lesz elérhető, egy RST First Edition és egy flottaorientált WT modell. Mindkettő az alapfelszereltséghez tartozó és elérhető biztonsági technológiák átfogó csomagját kínálja majd.

- Reklám -
2024 Silverado EV RST
Fotó: Chevrolet Media

A zászlóshajó RST First Edition a következőket tartalmazza:

 • Négykerék-kormányzás
 • Automatikus adaptív légrugózás
 • Multi-Flex Midgate, amely a teherautó rakodókapacitását bővíti, miközben a hátsó üléssor utasai számára is maradnak ülőhelyek
 • Kapható Multi-Flex hátsó ajtó elektromos kioldóval
 • Nagy, 17 hüvelykes átlójú, szabad alakú LCD infotainment képernyő, amelyhez egy szomszédos, 11 hüvelykes átlójú, átkonfigurálható vezetői műszeregység és egy többszínű, több mint 14 hüvelykes látómezővel rendelkező vezetői head-up kijelző párosul.
 • Az utánfutó-képes Super Cruise5, az iparág első valódi kihangosító vezetőtámogató technológiája, amely lehetővé teszi a vezetők számára, hogy több mint 200 000 mérföldnyi kompatibilis úton, az Egyesült Államokban és Kanadában kihangosítva közlekedjenek.

A WT elsőként a flottaügyfelek számára kerül forgalomba, és lenyűgöző képességeket kínál a fenntartható szállítási célokat kitűző szervezetek igényeinek kielégítésére, többek között 510 lóerővel és 834 Nm nyomatékkal. A WT 3,5 tonna vontatási és 544 kg hasznos teherbírást kínál majd. A kezdeti bevezetés után a Chevrolet bevezet egy flottamodellt, amely a max. vontatási csomaggal akár 9 tonna maximális vontatási képességgel rendelkezik.

A GM Fleet már régóta nagyszerű termékeket és szolgáltatásokat, kivételes ügyfélélményt és innovatív megoldásokat kínál ügyfeleinek egyedi üzleti igényeik kielégítésére” – mondta Ed Peper, a GM Fleet alelnöke. „Izgatottan várjuk a Silverado EV bevezetését, amellyel egy igazi munkára alkalmas teherautót biztosítunk ügyfeleinknek, hogy segítsük őket az elektromos flottára való áttérés megkezdésében, és támogassuk őket saját fenntarthatósági céljaik elérésében.

Ultimum meghajtás

A Silverado EV az Ultium platform erejét használja ki, amely a GM EV-stratégiájának alapja és a vállalat zéró kibocsátású jövőre vonatkozó elképzelésének mozgatórugója.

Az Ultium Platform lehetővé tette a tervező és mérnöki csapataink számára, hogy tiszta lappal induljanak, és egy lenyűgöző teljesítményű és képességű pickupot hozzanak létre” – mondta Nichole Kraatz, a Silverado EV főmérnöke. „Az eredmény igazán lenyűgöző bizonyítéka annak, hogy csapataink milyen kreativitással és innovációval képesek gyorsan és méretarányosan piacra dobni.

A jármű lenyűgöző hatótávolságát egy új karosszéria-architektúra teszi lehetővé, amely hatékonyan kihasználja az alapszerkezet részeként rendelkezésre álló 24 modulos Ultium akkumulátorcsomagot. Ez a szerkezeti kialakítás integrálja a Silverado vásárlói által egy teljes méretű pickuptól elvárt képességeket a szilárdság, a tartósság és a teljesítmény tekintetében, miközben kényelmesebb, magabiztosabb vezethetőséget biztosít mind terepen, mind terepen.

Emellett a futóművet független első és hátsó felfüggesztéssel tervezték, az erőt pedig az e4WD rendszert alkotó első és hátsó meghajtású motorok közvetítik az RST-nél elérhető 24 colos kerekekre. Az automatikus adaptív légrugózás lehetővé teszi, hogy a jármű akár 2 hüvelyk (50 mm) magasságig megemelhető vagy süllyeszthető legyen.

A négykerék-kormányzottság csökkenti a fordulási sugarat alacsonyabb sebességnél a parkolókban való jobb manőverezhetőség érdekében, és javítja a kezelhetőséget és a stabilitást nagyobb sebességnél, különösen utánfutáskor.

Az RST és a WT modellek emellett vontató/vonó üzemmóddal, pótkocsikötővel kapcsolatos rendelkezésekkel, valamint integrált pótkocsi-fékvezérlővel és vonóhorog-vezérléssel is rendelkeznek. Az RST tartalmazza a Chevy Advanced Trailering System (fejlett utánfutó-rendszert) is.

Fenomenális teljesítmény

Az RST és a WT akár 350 kW-os nyilvános DC gyorstöltési képességgel rendelkezik, amely a GM becslései alapján 10 perc alatt körülbelül 100 mérföldes hatótávot tesz lehetővé.

A Silverado EV PowerBase töltőrendszere a rendelkezésre álló kiegészítő tápegységgel kombinálva akár 10 konnektort is kínál, így összesen 10,2 kW tisztán elektromos áramot biztosít számtalan munkahelyi vagy szabadidős igényhez, beleértve az otthoni áramellátást is, a szükséges berendezésekkel.

2024 Silverado EV RST
Fotó: Chevrolet Media

A Silverado EV a rendelkezésre álló kiegészítő töltőkábel segítségével egy másik EV töltésére is képes, így szükség esetén megoszthatja energiáját.

A töltők egyre bővülő észak-amerikai hálózatával és a myChevrolet Mobile alkalmazás Energy Assist funkciójával a járművezetők akár utánfutás közben is energiatakarékos útvonaltervezést készíthetnek.

Az RST tulajdonosok hozzáférhetnek az Ultium Charge 360-hoz is, a GM holisztikus megközelítéséhez az EV töltéshez, amely a teljes töltési élmény egyszerűsítését szolgálja, beleértve a hozzáférést több mint 100 000 nyilvánosan elérhető töltőponthoz az Egyesült Államokban és Kanadában.

A WT ügyfelei hozzáférhetnek az Ultium Charge 360 Fleet Service szolgáltatáshoz, amely az iparág egyik legátfogóbb töltési megoldását kínálja a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy a járművezetők hazaviszik-e járműveiket, vagy visszatérnek-e egy központi telephelyre.

Teljesítményre és funkcionalitásra tervezve

A Silverado EV RST és WT kívül-belül átgondoltan a funkcionális rugalmasságra lett tervezve.

Nem voltak korlátaink, amikor a Silverado EV drámai stílusú és rugalmasan használható kialakítását terveztük, mivel nem kellett hagyományos meghajtási rendszerrel dolgoznunk” – mondta Phil Zak, a Chevrolet Design ügyvezető igazgatója. „Az Ultium platform lehetővé tette számunkra, hogy újraértelmezzük, mit jelent az új, kiterjedt tárolási és használati lehetőségek kínálata.

A külső arányok és a felületképzés a teherautó képességeit és sportos teljesítményét közvetíti. Az orr-rész kialakítását úgy alakították ki, hogy hatékonyan vezesse a levegőt a karosszéria oldala felé, jelentősen csökkentve a légellenállást és a turbulenciát. Ennek eredményeképpen a Silverado EV WT a becslések szerint az egyik legalacsonyabb légellenállási együtthatóval rendelkezik a sorozatgyártásban kapható teljes méretű pickupok közül, ami hozzájárul a lenyűgöző hatótávolság eléréséhez.

A Silverado EV kizárólag Crew Cab kivitelben lesz kapható, rövidebb első túlnyúlással, amely agresszívabb tartást és tágasabb teret biztosít a teherautónak, és javítja az előre irányuló lefelé látást. A második üléssor hátrébb tolódik, ami azt jelenti, hogy a két méternél magasabb utasok kényelmesen utazhatnak, bárhol is üljenek.

2024 Silverado EV WT
Fotó: Chevrolet Media

Az RST és a WT modellek testre szabható első soros tárolóhelyei a lehető legjobban kihasználják a belső teret, és funkcionális megoldásokat kínálnak a különböző vásárlói igények kielégítésére.

Az eTrunk – egy zárható, időjárásálló rekesz a jármű elején – elegendő helyet biztosít egy nagyméretű kemény bőrönd elhelyezésére, valamint számos kiegészítő opciót kínál mind a flotta-, mind a kiskereskedelmi ügyfelek számára, hogy a felszerelést az ügyfél egyedi igényei alapján pakolhassák be.

Az RST moduláris konzoljának kapacitása valamivel több mint 7 gallon (26,5 liter), ami azt jelenti, hogy egy ebédhűtő is könnyedén elfér benne. Az RST fix üvegtetővel rendelkezik, amely nagyszerű kilátást, nagyobb fejtérrel és jobb élményt nyújt az első és hátsó utasok számára egyaránt.

Az RST-nél a 180 centiméteres ágy tárolókapacitása maximálisan kihasználható az innovatív, elérhető Multi-Flex Midgate-nek köszönhetően, amely nyitott Midgate esetén valamivel több mint 274 cm tárolóhelyet biztosít a fülke és a hátsó ajtó között.

A 40/60-as második soros ülés négyféle konfigurációt kínál, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy felszerelést vagy felszerelést szállítsanak, miközben a második sorban még egy utas is elfér. A Silverado EV RST a rendelkezésre álló Multi-Flex hátsó ajtóval kiegészítve akár 3,3 méter rakodópadlót és tárolási lehetőséget is lehetővé tesz. Az elérhető tonneau fedél lehetővé teszi, hogy az olyan tárgyakat, mint a fűrészáru vagy a kajak, egy teljesen zárható, időjárásálló tárolórekeszbe rakodják.

Technológiák a mának és a holnapnak

A Silverado EV tele van a legújabb technológiákkal, köztük egy fejlett szoftverrendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy a járműtechnológiák idővel fejlődjenek.

Amint a vezető az RST-hez közelít egy engedélyezett mobiltelefonnal vagy kulcstartóval, egy jellegzetes fényanimáció köszönti.

2024 Silverado EV WT
Fotó: Chevrolet Media

A járműbe belépve egy merész 3D animáció jelenik meg az RST nagyméretű, 43 cm átlójú, szabad alakú LCD infotainment képernyőjén, amely a szomszédos, 28 cm átlójú vezetői műszeregység kijelzőjével párosul. A több mint 35,5 centiméteres látómezővel rendelkező vezetői head-up kijelzővel együtt a vezető nem is kérhetne több információt a rendelkezésére. Az új, kihangosított indítással a jármű automatikusan bekapcsol, miután a vezető egy engedélyezett eszközzel beszáll, így a kezek szabadon maradnak, hogy becsatolja magát és elinduljon az úton.

A Silverado EV technológiáinak egyik fő megvalósítója a márka első alkalmazása lesz az Ultifi, egy új, Linux-alapú szoftverplatform. A GM házon belül kifejlesztett platform elválasztja a jármű szoftverét a hardvertől, így lehetővé teszi a gyors és gyakori szoftverfrissítéseket. Ez lehetőséget ad a járművezetőknek, hogy idővel fejlesszék járművüket, rugalmasan és gyorsan fejlesszék mind a képességeket, mind a felhőszolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Gyártás, elérhetőség és foglalások

A Silverado EV összeszerelése hazai és globális beszerzésű alkatrészekből történik majd a GM ZERO gyárában, a Detroit-Hamtramck Assembly Centerben – a 2,2 milliárd dolláros beruházással újrahasznosított és átalakított, az EV-gyártásra szánt létesítményben.

A Silverado EV 2023 tavaszán debütál a GM leghosszabb hatótávolságú akkumulátorát kínáló WT modellel, amelynek várható hatótávolsága a GM becslése szerint több mint 400 mérföld lesz egy teljes feltöltéssel. 2023 őszén debütál egy teljesen felszerelt RST First Edition modell, amely szintén 400 mérföldes hatótávolságot biztosít, és amelynek az ÁFA-ja 105 000 dollár + DFC. A gyártás felfutása után a Chevrolet a teljes Silverado EV portfóliót bemutatja, beleértve a WT-t (39 900 $ + DFC kezdő fogyasztói árral), az RST-t, a Trail Boss-t és a többi modellt. Az ügyfelek különböző árkategóriákban, 50 000, 60 000, 70 000, 80 000 és több dollár körüli MSRP-vel választhatják majd a teherautó tartalmát, így a képességeknek és az árképzésnek megfelelő teherautót választhatnak.

A Silverado EV foglalására a Chevrolet.com weboldalon lehet jelentkezni.