back to top
szerda, május 29, 2024

A Next-Gen autó lehet a fiatal generáció nagy esélye

Dátum:

Megosztás:

A Next Gen autó felforgathatja az erőviszonyokat a NASCAR Cup Series-ben. Különösen a fiatal versenyzők profitálhatnak az új járműből?

- Reklám -

A következő generációs autó, amely a 2022-es szezonban fog debütálni a NASCAR legfelsőbb osztályában teljesen más kihívások elé fogja állítani a versenyzőket.

- Reklám -

Az alacsony leszorítóerővel és 670 lóerővel megáldott gépek célja, hogy a versenyzők vezetői képességei kerüljenek ismét a középpontba.

Vajon ez előnyt jelenthet majd a NASCAR fiatal generációjának?

- Reklám -

Tony Stewart, a Stewart-Haas Racing társtulajdonosa titkos esélyesnek tartja saját csapatának egy fiatalját, Chase Briscoe-t.

A 27 éves versenyző a 2021-es szezonban debütált a Cup Seriesben, de a Gen6-os autóval nem jöttek annyira az eredmények: összesen csak háromszor volt top 10-ben, az összesített tabellán pedig csak a 23. helyet szerezte meg.

Stewart biztos benne, hogy a 2022-ben már a Mahindra által szponzorált Briscoe teljesítménye ugrás szerűen fog javulni a következő generációs autóban.

Azt hiszem nagy előnyt jelent majd neki, hogy már van tapasztalat a szériában, megtanulhatta az idén a pályákat, és tapasztalatokat szerezhetett a vetélytársakról. A következő generációs autó annyit jelent, hogy idén tiszta lappal indul a többiek ellen” – jelentette ki Stewart.

Már semmi sem újdonság számára, kivéve az autót. Viszont ez mindenki számára újdonságot fog jelenteni, így azt hiszem, Chase-nek esélye van arra, hogy megcsillogtassa idén a képességeit.

Briscoe-nak feküdhet a Next Gen autó

Briscoe a szezon előtti tesztelésen már kipróbálhatta a Next Gen autót, és nagyon pozitív élményekről számolt be.

Mindössze egy évet mentem a Gen6-ossal, de az új autónak határozottan vannak olyan tendenciái, amelyek hasonlítanak a régi autóhoz. A legnagyobb dolog, ami elég nyilvánvaló, hogy sokkal keményebben lehet vezetni az új autót, mint a régit.

Sokkal kisebb viszont a hibázási lehetőség. Nagyon várom az évet, még akkor is, ha óriási kihívást jelent majd az új autó vezetése.” – jelentette ki Briscoe, aki a 2021-es szezonban az év újonca lett.

Briscoe nem az egyetlen fiatal versenyző a NASCAR Cup Series mezőnyében, aki felhívhatja magára a figyelmet a 2022-es szezonban.

Cindric-kel térhet vissza a csúcsra a Penske?

Austin Cindric, aki Brad Keselowski utódja lesz a 2-es rajtszámú Penske Fordban, mindössze 23 éves, és 2020-ban megnyerte az Xfinity bajnoki címet. Ennél is fontosabb, hogy más sorozatokban is szerzett versenyzői tapasztalatot.

Amikor a következő generációs autót tesztelték a versenyzők, mindig voltak összehasonlítások a GT kategóriás autók irányába.

Cindric számára ez előnyt jelenthet, mivel a Penske fiatalja már öt GT3-as versenyen indult az IMSA sorozatban. Ehhez jönnek még a prototípus- és rallycross-versenyzésben tett kitérők, ami Cindricet a 2022-es szezon igazi titkos favoritjává teheti.