back to top
péntek, június 21, 2024

VIDEÓ: Ezt imádni fogod! Így hajtották meg Senna autóját Laguna Secában

Dátum:

Megosztás:

Pato O’Ward volt a sorsolás szerencsés nyertese, hiszen ő vihette el egy körre Ayrton Senna 1990-es világbajnok autóját egy körre.

- Reklám -

Pato O’Ward, a McLaren IndyCar versenyzője egy olyan tettet hajtott végre, amit nem sokan mondhatnak el magukról. Világbajnoki címet nyerő autót vezethetett.

- Reklám -

Remélem, Ayrton mosolyog odafent. Nem tudom abbahagyni a videók nézését, minden alkalommal libabőrös leszek. Ez a gép olyan tiszta, amilyen csak lehet” – írta O’Ward twitteren, miután valószínűleg élete egyik legmeghatározóbb vezetési élményén esett át azzal, hogy meghajtotta Senna autóját.

No de miről is híres ez a gép?

- Reklám -

A McLaren MP4/5 és a belőle származó testvérmodell, a McLaren MP4/5B az angliai Wokingban működő McLaren Formula One csapat által tervezett, nagy sikerű Forma-1-es versenyautók voltak, amelyeket a Honda szívómotoros RA109E és RA100E V10-es motorjai hajtottak.

A futómű tervezését Neil Oatley vezette, Steve Nichols, Pete Weismann, Tim Wright, Bob Bell és Mike Gascoyne közreműködésével.

A korábbi tervekhez hasonlóan Gordon Murray műszaki igazgatóként a tervezők és a gyártás közötti kapcsolattartás szerepét töltötte be. Osamu Goto a Honda F1 csapat főtervezője volt az autó motorjának tervezésénél.

Két szezon alatt az MP4/5 16 győzelmet, 36 dobogós helyezést, 27 pole pozíciót és 263 pontot szerzett, mielőtt 1991-re az MP4/6 váltotta volna fel.

Ayrton Senna pedig ezzel a specifikus autóval nyerte meg az 1990-es Forma-1-es világbajnokságot.