péntek, április 19, 2024

Ken Block lánya egy F1-es csapattal lép be a királykategória legújabb bajnokságába

Dátum:

Megosztás:

Korábban álmodni sem mert volna ilyen lehetőségről, most mégis megkapta azt Lia Block, a néhai Ken Block lánya, aki jövőre az F1 Academy tagjaként belekóstol a pályaversenyzésbe.

- Reklám -

Lia Block, az idén januárban motorosszán-balesetben elhunyt profi rallyversenyző és showman Ken Block lánya csatlakozik a Williams F1-es versenyzői akadémiájához, egyúttal a 2024-es szezontól az ART Grand Prix színeiben fog indulni az F1 Academy nevű női formaautós szériában.

- Reklám -

A 17 esztendős Lia korábban gokartozott, majd apja nyomdokaiba lépve rallyzni kezdett és itt ért el sikereket, most pedig a pályaversenyzésben is kipróbálja magát. Az idén életre hívott, jövőre kizárólag F1-es nagydíjhétvégék betétfutamaként zajló F1 Academynek ő a második olyan versenyzője, aki egy F1-es istállóhoz kötődik. Korábban a McLaren jelentette be Bianca Bustamante szerződtetését, aki szintén az ART-nál szerepel majd, így Lia Block csapattársa lesz.

Ken Block helyett lánya vesz majd részt a világ leghíresebb hegyi versenyén

- Reklám -

„Annyira izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok a Williams versenyzői akadémiájához és az F1 Academy 2024-es szezonjában versenyezhetek. Erről soha nem is álmodtam, és már alig várom ezt az új tapasztalatot és azt, hogy annyit tanuljak, amennyit csak lehetséges” – nyilatkozta a 17 esztendős versenyzőhölgy.

„Izgatottan köszöntjük Liát a Williams Racingnél a 2024-es F1 Academy pilótánkként. Lia már most elképesztően sokat ért el a motorsportban, elképesztően tehetséges, és bajnoki mentalitással és eltökéltséggel rendelkezik ahhoz, hogy sikeresen debütáljon a formaautózásban. Alig várjuk, hogy együtt elkezdjük ezt az utat. Csapatként elkötelezettek vagyunk a Forma-1 és az F1 Academy közös erőfeszítése mellett, hogy javítson a nők képviseletén a motorsportban, és már várjuk, hogy Liával, mint a Williams Racing versenyzői akadémiájának kulcsfontosságú tagjával dolgozzunk” – köszöntötte James Vowles, a Williams csapatfőnöke Liát, aki a háromszoros W Series-bajnok Jamie Chadwick után az akadémia második női tagja.

Ami Lia Block eddigi pályafutását illeti, 2021-ben kezdett rallyzni Amerikában, ahol az American Rally Association (ARA) Open 2WD (kétkerékhajtású) kategóriájának legfiatalabb bajnoka lett. Emellett négy fordulóban Timo Scheider csapattársaként megmérette magát az Extreme E-ben, illetve indult az Egyesült Államokban rendezett Nitrocross NEXT sorozatban is.

Megvan az F1 Academy első bajnoka – de miért csak Hamiltont érdekli a női sorozat?

Az F1 Academy 2024-es szezonjában mind a 10 F1-es csapat nevezni fog versenyzőt, aki a csapat színeit viseli majd, így a McLaren és a Williams után előbb-utóbb a többi istálló is be fogja jelenteni a választottját.

A szezon március 8-án, a Szaúd-arábiai Nagydíjon indul, és összesen 7 fordulóból, fordulónként 3 futamból áll majd. Dzsidda után még Miamiban, Barcelonában, Zandvoortban, Szingapúrban, Katarban és Abu-Dzabiban csaphat össze a mezőny.