csütörtök, február 22, 2024

Andretti a szuperlicensz szabályról: Az IndyCar többet érdemelne

Dátum:

Megosztás:

A Forma-1 1978-as világbajnoka, Mario Andretti szerint az IndyCar egyéni bajnokságának élmenői több szuperlicensz pontot érdemelnének.

- Reklám -

Az amerikai legenda ezen szavait első sorban az FIA-nak intézte, miután Colton Herta F1-ben való szerződése a kevés szuperlicensz pontja miatt nem valósult meg. A Red Bull ugyan rengeteg potenciált látott az Andretti Autosport fiatal versenyzőjében, a kevés szuperlicensz pontja akkora felesleges kockázatot jelentett nekik, hogy végül elengedték a kezét és még a külön privát tesztjét is lefújták.

- Reklám -

Az előbbi események miatt került csak igazán reflektorfénybe az IndyCarra vonatkozó szuperlicensz pontszámok. Jelen állás szerint a bajnok automatikusan megkapja az ahhoz szükséges 40 pontot, valamint még a 2. és 3. helyezettnek is komoly mennyiség üti a markát (30 és 20 pont), de a 4. helytől kezdődően már alig jár szuperlicensz pont. Összehasonlításként a Formula 2-ban például aki az első 4-ben végez az egyéniben, az automatikusan megkapja a licenszhez szükséges 40 egységet.

Herta elfogadta, hogy így nem lesz esélye az F1-be szerződni és az Autosport-nak nyilatkozva azt is elárulta, hogy teljes mértékben elfogadja az FIA döntését, miszerint megtagadták tőle a szuperlicenszt. A 7-szeres futamgyőztes Andretti azonban megkongatta a vészharangokat és azonnali változásokat sürget.

- Reklám -

„Érzésem szerint az IndyCar jelen pillanatban nincs eléggé megbecsülve az FIA-nál” – állítja 1978 F1-es világbajnoka, aki az IndyCarban is egy eredményes karriert tudhat maga mögött. – Azonban el tudom fogadni az ő álláspontjukat.”

Ez a szabály lehetséges, hogy azért van így mert a Forma-1-ből kiszoruló versenyzők nagy része vándorolt át a tengerentúli sorozatba, azonban ennek a szituációnak a fordítottja már kevésbé igaz.

„Colton (Herta – a szerző) kifejezte, hogy nem szeretne külön bánásmódban részesülni, csak azért, hogy bekerülhessen az F1-be” – folytatta Andretti, akiknél a következő szezonban komoly változások várhatók. – Ez így helyes, mert át szeretne esni azon a folyamaton, ami a Forma-1-be való bejutáshoz szükséges.”
„Szerintem újra kellene gondolniuk a szabályokat és komolyabban venniük az IndyCart. A Formula 2-ben és a Formula 3-ban is sok pontot lehet gyűjteni például, szóval nem gondolnám azt, hogy ne lehetne ezt megoldani. Az IndyCar nagyon megérdemelné ezt, mert így az ott versenyző fiatal tehetségeknek is lehetőségük nyílhatna az F1-re.”

„Persze, a saját kategóriáit is védenie kell az FIA-nak, ez természetes, de jelenlegi szuperlicensz pontok alapján az IndyCart sem lehet igazán komolyan venni.”