szombat, április 20, 2024

Mint egy időkapszula, olyan ez az 1961-es Impala SS

Dátum:

Megosztás:

Minden egyes porcikája eredeti annak az 1961-es Chevy Impala SS-nek, amit nemrég kezdtek hirdetni. Az autó nem mellesleg egy igazi ritkaság.

- Reklám -

Az Impala volt első olyan modell az Egyesült Államokban, amelyből egyetlen év alatt több mint 1 millió darabot adtak el. Ez a teljesítmény tökéletesen mutatja a Chevrolet hosszú távú stratégiájában betöltött szerepét. 1961 maga is egy elég nagy év volt az Impala számára, mivel ekkor debütált a Super Sport felszereltségi csomag. A hivatalosan RPO-240 néven ismert Impala SS a Nomad Wagon kivételével minden Chevrolet modellhez rendelhető volt.

- Reklám -

A korlátozott, mindössze 453 darabos gyártás ellenére az SS a kétajtós keménytetőkön és kabriókon volt a leggyakoribb választás, mindössze 53,80 dollárral növelve az Impala alapárát. A februári debütálást követően az Impala SS a típusjelzés nagyjából bármelyik motorjával megrendelhető volt.

Az alapmotor ebben a modellévben a 235-ös hathengeres egység volt 135 lóerővel, míg a V8-as kínálat a 283-as (4,7 literes) két változatával indult, 2, vagy 4 hengeres karburátorral. A Chevrolet ráadásul lehetővé tette a vásárlók számára, hogy az Impalát több 348-as (5,7 literes) motorral szereljék fel, amelyek teljesítménye 280 és 350 lóerő között volt.

- Reklám -

Az Impala SS debütálása egyben tökéletes alkalom volt a GM márka számára, hogy egy még erősebb motort mutasson be. Ez volt a 409-es (6,7 literes), amely egyetlen négycsöves karburátorral volt felszerelve, és nem több, de nem is kevesebb, mint 360 lóerőt fejlesztett.

Chevrolet Impala SS
Fotó: Ebay

Makulátlan állapotban

Az eBay-en a 702oldschool eladó által közzétett Impala SS nagyjából mintha teljesen új lenne. Minden alkatrész belül, kívül és a motorháztető alatt is teljesen eredeti. Olyan ez, mint egy időkapszula, amely úgy néz ki és úgy fut, mint egy új autó. A motorháztető alatti 348-ast 25 évvel ezelőtt újjáépítették, de a jelenlegi állapota enyhén szólva is lenyűgöző. Mindössze 5000 mérföldet (kb. 8000 km) futott, így olyan, mintha új lenne.

A szervokormánnyal és szervofékkel felszerelt Impala még mindig az eredeti, gyárilag lefújt festékkel büszkélkedhet. A tulajdonosnak sikerült tehát úgy tárolnia ezt az 1961-es SS-t, ahogy egy ilyen autó ezt megérdemli. Nem látni egyetlen rozsdafoltot sem, nincs horpadást vagy karcolás.

Mondhatjuk nyugodtan, hogy az autó bemutatótermi állapotban van. Mindezt ráadásul annak ellenére, hogy az autó már a negyedik tulajdonosánál jár.

Az Impalát eredetileg egy oklahomai rádióállomás tulajdonosa vásárolta, és többnyire hétvégi autózásra használták. Kizárólag fűtött garázsban tárolták, benne páramentesítő rendszerrel. Az SS-t végül eladták valakinek Indianában, a harmadik tulajdonos pedig Georgiában élt.

Az autót végül a fentebb említett eladó hirdette meg az eBayen. Ő egy klimatizált garázsban tárolja az autót, ahol tökéletes külleme és belbecse tökéletesen megőrizhető. A Las Vegasban található autó ára igencsak borsos, 200 000 dollár. Ami persze egyből érthetővé válik, ha tüzetesen megnézzük az autóról készült képeket.