back to top
szombat, május 25, 2024

Rövidebb lesz a tavaszi Martinsville-i Cup verseny távja

Dátum:

Megosztás:

Az eddigi 500 kör helyett mindössze 400-at kell majd megtenniük a versenyzőknek az április 9-i, Martinsville Speedwayen.

- Reklám -

A legendás gemkapocs-ovál a NASCAR legrégebbi pályái közé tartozik. 1947-ben, dirt pályaként épült, majd 1955-ben kapott burkolatot, mely az egyik különlegessége a fél mérföldes oválnak. A célegyenesben ugyanis aszfalt, a kanyarokban azonban beton burkolja, mely jelentősen megnehezíti az autók beállítását.

- Reklám -

A naptár legidősebb pályáján emberemlékezet óta 500-as versenyeket rendeztek, ami nem a teljesítendő mérföldekre, hanem a körökre vonatkozik. Idén azonban a NASCAR úgy döntött, hogy 100 körrel rövidít a tavaszi verseny távján. A Blue-Emu Maximum Pain Relief 400 távja így 400 körösre csökken. Erre legutóbb 1956 október 28-án, azaz mintegy 66 éve volt utoljára példa.

A döntés persze nem hasraütés-szerűen született. Martinsville ugyanis éjszakai viadalnak ad helyt, mely helyi idő szerint 19:30-kor rajtol. A késői kezdési időpont azonban magában hordozná a túl késői befejezés lehetőségét is, lévén a virginiai pályán jelentős az esély a sárgazászlós szakaszok számának hirtelen megszaporodására.

- Reklám -

Ezzel értelemszerűen a szakaszok hossza is változik. Az első szegmens 80, a második 100, záró etap pedig 220 körön keresztül fog tartani. A változtatás kizárólag a tavaszi versenyre vonatkozik. Az október 30-án esedékes őszi viadalon már a szokásos, 500 körös távot teljesíti a mezőny.