szombat, december 2, 2023

Pontlevonás, pénzbüntetés: Súlyos büntetést kapott a NASCAR csapat

Dátum:

Megosztás:

Brad Keselowski csapata L2-es büntetést kapott a múlt hétvégi, Atlanta Motor Speedwayen rendezett futamot követően.

- Advertisement -

Brad Keselowski Ford Mustangja egyike volt annak a két autónak (Chase Elliottéval együtt), amelyet a NASCAR illetékesei bevittek a kutatási és fejlesztési központba az atlantai verseny után – írja a Racer.

- Advertisement -

Ez rutinszerű gyakorlat, különösen egy új autó esetében, hogy a tisztviselők nyomon követik, hogyan dolgoznak a csapatok az autókon, és hogy van-e olyan kialakuló tendencia, ami figyelmet igényel.

Keselowski autójának további vizsgálata után az illetékesek négyhetes eltiltással és 100 000 dolláros pénzbírsággal büntették Matt McCall csapatfőnököt, valamint 100 pilóta- és 100 tulajdonosi pontot vontak le a csapattól „egyen forrásból származó alkatrész módosítása” miatt.

- Advertisement -

Emellett, ha Keselowski bejut a NASCAR Cup Series rájátszásába, 10 rájátszáspontot vonnak le tőle.

A büntetés a szabálykönyv 14.5 A és D szakaszában szerepel, amely az autó karosszériájával foglalkozik.

Az A pont alatt ez áll: „A karosszériáknak a NASCAR által jóváhagyott eredeti karosszériaelemeket és rögzítőelemeket kell használniuk.

A D pont szerint: „A karosszériaelemek külső felületei lehetnek beburkolva vagy beburkolva, a burkolatra festékkel felhordva. Bármilyen külső borításnak vagy bevonatnak eltávolíthatónak kell lennie. Texturált festék vagy vinil nem megengedett.

A büntetéssel Keselowski a 16. helyről a 35. helyre esik vissza a ponttáblázaton.

A NASCAR a szezon előtt frissítette a szabálykönyvét, hogy a Next Gen autó körül szigorúbb büntetéseket vezessen be. A lépcsőzetes rendszerben a csapatokat L1-től L3-ig büntethetik a szabálytalanságokért.

Az L2 szintű büntetés, amelyet az RFK Racing kapott, 75-120 pont közötti pontlevonást, 10-25 rájátszáspont elvesztését, négytől hat hétig terjedő felfüggesztést és 100 000-250 000 dollár közötti pénzbírságot ír elő.

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.