vasárnap, április 21, 2024

Ő állt Kyle Larson domináns győzelmének a hátterében

Dátum:

Megosztás:

A kulcsember pedig nem más, mint az 5-ös autót terelgető Kyle Larson csapatfőnöke, Cliff Daniels, aki szóban rúgta se**be embereit.

- Reklám -

Kyle Larson már jóideje kiszállt a bajnoki címért folytatott versenyből, így itt volt az ideje, hogy a csapat és ő szembenézzen az idei év hibáival – írja Kelly Crandall, a Racer.com újságírója.

- Reklám -

Ez a verseny előtti csapatmegbeszélésen történt, ahol Cliff Daniels – az elmondottak alapján – csúnyán lehordta a csapatot, és óriási motivációs beszédet tartott nekik.

Ha megnézzük az 5-ös autót a szezon során, mindenhol gyorsak voltunk. Szóval, a teljesítményt tekintve nem voltunk rosszak” – mondta Kyle Larson csapatfőnöke.

- Reklám -

Minden a kivitelezésen múlt. És itt most nem csak arról beszélek, hogy a pályán milyen hibák voltak. Én is hibáztam, a srácok a pitben szintén, és kezdtem nagyon frusztrált lenni emiatt.

Tudtam, hogy ismét nagyon gyors autónk van, de kételkedtem abban, hogy ezt ki tudjuk használni. Ezért mondtam a beszédet. Amikor kihasználjuk a lehetőségeinket, akkor rengeteg potenciál van bennünk.

Larson persze tudta, hogy mennyi hibát elkövetett ebben a szezonban. Kezdve azzal, hogy a Charlotte Roválon biztos továbbjutó pozícióban senkitől nem zavartatva nekiment a falnak, és tönkretette autóját.

Larson centikre a faltól
Larson szinte az egész versenyen centikre ment a faltól – hibátlanul Fotó: Jared East/Getty Images/NASCAR Media

A 2021-es bajnokot sokan már most a NASCAR történetének egyik legtehetségesebb versenyzőjeként emlegetik. Az év közepén Max Verstappent legyőzve megnyerte az ESPY díját.

Ugyanakkor Larson elmondta, hogy ez az év is mutatja, sokat kell még fejlődnie, és csiszolódnia. Daniels pedig pontokba szedte az idei hibákat.

Végigmentem a rájátszásunkon, és azon, hogy mennyi hibát követtünk el az első futam óta, és hogy mennyi olyan dolog volt a kezünkben, amit mi irányíthattunk volna, de egyszerűen nem tettük” – mondta Daniels. „Minden velem kezdődik, mert nem motiváltam eléggé a srácokat.

Larson domináns győzelme

Most viszont Daniels jól motiválta az alakulatot, Larson pedig gyakorlatilag esélyt sem adott a mezőnynek a Homestead Miami Speedwayen.

Nem volt egyetlen hiba a versenyükben, hiszen Larson mindhárom szakaszt besöpörte, és 267 körből 199-et vezetett. A boxutcában a csapat folyamatosan gyorsan dolgozott, hogy vagy megtartsák a pozíciójukat, vagy visszavegyék a verseny vezetését.

A 30 éves versenyző úgy teljesített hiba nélküli versenyt, hogy a verseny nagy részében milliméterekre haladt a faltól. Ez nem meglepő, mert ebben nagyon jó, de az idei hibáit tekintve bármikor benne volt a pakliban egy falazás.

Mindent megtett az autó, amit kértem tőle” – magyarázta Larson. „Nagyszerű volt a 3-as kanyarban, úgy fordult, ahogy akartam. Befele, kifele is gyors volt, vissza tudtam ugrani a gázra hamar, nem volt se túl, se alulkormányzott. Tökéletes volt annak az ívnek a megautózására, amit szerettem volna.

Különleges elvárások vannak az 5-ös csapattal szemben. Hiszen ha hibáznak akkor mindenki rájuk száll, de ha nyernek, akkor csak azt teljesítik, amit mindenki elvár tőlük.

Danielst a garázs egyik legjobb vezetőjeként emlegetik, amit vasárnap meg is mutatott. Tekintettel mindarra, ami idén történt a csapatával, az idő majd megmutatja, hogy ez volt-e a fordulópont, amire szükségük volt.

Sokat jelent ez a győzelem” – ismerte el Daniels a nehéz hetek után. „Sokat jelent a csapatnak, mert, ahogy az előbb utaltam rá, alapvetően nagyon erősek vagyunk.

Azt mondtam nekik, hogy ha a legrosszabb helyzetekben is jól végezzük a munkánkat, akkor nagyon jók leszünk, és ha a legjobb helyzetekben is jól végezzük a munkánkat, akkor pedig nagyszerűek leszünk.

Ez sokat jelent mindenkinek a Hendrick Motorsportnál, akik egész évben gyors versenyautókat adtak nekünk.

Tudom, hogy Mr. H-nek (Rick Hendrick, a tulajdonos – a szerk.) is sokat jelent, mert – bár szerintem még nem tudatosult benne – de versenyben leszünk a tulajdonosi bajnoki címért Phoenixben.

A Roval után nagyon csalódottak voltunk, hogy Kyle (Larson) nem védheti meg az egyéni bajnoki címét. De látszik, hogy a csapatban megvan a potenciál, és ezekből a nehéz időkből kell tanulnunk, és ezekre kell majd építkeznünk jövőre.