vasárnap, április 14, 2024

NFL, Baseball stadion… a NASCAR legfurcsább versenyhelyszínei

Dátum:

Megosztás:

A NASCAR 2023-ban Chicago utcáin fog versenyt rendezni, ez azonban közel sem lesz a legfurcsább helyszín, ahol valaha járt a széria.

- Reklám -

Bár más szériák is versenyeztek már belvárosi helyszíneken, a július 1-2-i hétvége a NASCAR számára a megszokottól való szélsőséges eltérést jelenti.

- Reklám -

Már most, több mint hat hónappal azelőtt, hogy a hangos versenyautók Chicago utcáira özönlenének, a verseny ténye nyilvánvalóan felkeltette más nagyvárosok érdeklődését is egy NASCAR verseny rendezése iránt.

A pletykált érdeklődők között szerepel New York City, ahol talán a város meglehetősen tehetséges taxisofőrjei is részt vehetnének egy versenyen Manhattan kanyargós, szűk utcáin.

- Reklám -

Bármennyire is furcsa és más lesz a Chicago Street Race, nem ez lesz az első alkalom, hogy a NASCAR az ismeretlenbe küldi a versenyzőit – és ez az NBC Sports listájából is jól látszik.

Különleges versenyhelyszínek a NASCAR történelméből:

Soldier Field, Chicago: Igen, a NASCAR-nak van múltja a szelek városában. 1956-ban az NFL-ben játszó Chicago Bears otthonában egy félmérföldes (többé-kevésbé) aszfaltozott oválon rendeztek egy Cup futamot, melyet Fireball Roberts nyert.

Kitsap megyei repülőtér, Bremerton, Washington: 1957-ben Parnelli Jones győzött egy Cup-autóval a repülőtér területén lévő 0,9 mérföldes ideiglenes pályán tartott versenyen, melyen mindössze 14-en indultak el.

McCormick Field, Asheville, Észak-Karolina: – A NASCAR egy negyedmérföldes pályát alakított ki Asheville baseballpályáján belül, és Jim Paschal vitte el a kockás zászlót az 1958-as versenyen. Senkinek nem volt hazafutása.

Daytona Beach Road Course, Daytona Beach, Florida: A NASCAR történetének kétségkívül legfurcsább (és egyik leghíresebb) versenypályája, a Beach Road Course egy olyan pályán tette próbára a versenyzőket, amelynek egyik felén óceáni homok, másik felén pedig kétsávos aszfaltozott autópálya fogadta a versenyzőket. Legendák születtek itt, ahogy a versenyzők a két kanyar homokjában kotorásztak, és próbálták elkerülni a többi autót, a sirályokat és a bejövő dagályt.

Linden Airport, Linden, New Jersey: Az 1950-es években népszerűek voltak a repülőtéri kifutópályák egyesített részeiből kialakított ideiglenes pályák. Al Keller (ha már a furcsaságoknál tartunk, ő egy Jaguart vezetett!) 1954-ben nyert a Lindenben található 2 mérföldes pályán.

Los Angeles Coliseum, Los Angeles, California: 2022-ben a NASCAR terjeszkedése visszavitte a szériát egy már meglévő stadionon belülre – igaz, csak egy bemutatóversenyre. A koncertekkel és izgalmas versenyekkel tarkított Busch Clash-t a későbbi bajnok Joey Logano nyerte 2022 februárjában.