back to top
péntek, június 21, 2024

Minden, amit a 2022-es Busch Lite Clash-ről tudni érdemes

Dátum:

Megosztás:

Február 6-án rendezik a hagyományos Busch Lite Clash-t, egy közel sem hagyományos helyszínen, a Los Angeles Coliseumban.

- Reklám -

Nemcsak a helyszín lesz különleges, hanem az autó is, hiszen ez lesz a Next Gen első hivatalos versenye.

- Reklám -

A több mint két évig fejlesztett Next Gen autó a NASCAR hetedik – és egyben legforradalmibb – stock car-verziója 1949 óta.

A Next Gen autó szekvenciális váltóval, egyetlen középső kerékanyával, 670 lóerős motorokkal és közvetlenül az első kerekek mögött elhelyezett rajtszámokkal rendelkezik.

- Reklám -

Persze nem sok minden fog kiderülni az erőviszonyokról, hiszen a NASCAR utoljára a 80-as években versenyzett negyedmérföldes oválon – ilyen lesz a Los Angeles Coliseum is.

A Colosseum 1923-ban nyílt meg, mint élő emlékmű mindazoknak, akik az első világháborúban az amerikai fegyveres erőknél szolgáltak, és 2023-ban ünnepli százéves évfordulóját.

Kyle Busch korábban már megosztotta gondolatait az aszfaltcsíkról, de vajon a többiek mit gondolnak erről a rövid oválról.

Sok rövidpályás dirt versenyen indulok, és úgy gondolom, hogy ez a verseny is hasonló hangulatú lesz” – mondja Kyle Larson, a 2021-es NASCAR Cup Series bajnoka.

Érezni fogjuk a nézők energiáját, úgyhogy szerintem nagyon jó móka lesz. A rajongók közelsége még izgalmasabbá teszi majd a versenyt.

Larson csapattársa, Chase Elliott is leginkább a show-t tartja a hétvége legfontosabb elemének.

A Coliseum egy nagyszerű helyszín, és úgy gondolom, hogy ez egy szórakoztató esemény lesz. Ez volt a célja, hogy a szezonkezdetre egy lenyűgöző és izgalmas rendezvényt kapjanak a nézők.

Ez a bemutatóverseny nagy lehetőségeket rejt magában. Akár otthon a tévében akár a lelátóról nézik a versenyt, remélhetőleg az emberek jól szórakoznak majd” – jelentette ki Elliott.

Busch Light Clash, Los Angeles Memorial Coliseum
Fotó: USC Annenberg School of Communication

A verseny lebonyolítása

  • Négy, 25 körös előfutam segíti meghatározni a főfutam mezőnyét. Az egyes előfutamok felállása a szombati kvalifikáció után alakul ki.
  • Minden előfutam első négy helyezettje (összesen 16 autó) jut tovább a Busch Light Clash főfutamra. Az első futam győztese indul a pole pozícióból, a második futam győztese a második helyről, a harmadik futam győztese a harmadik helyről, a negyedik futam győztese pedig a negyedik helyről. A többi, előfutamokból továbbjutó autók ugyanígy kerülnek majd elosztásra.
  • Azok az autók, amelyek nem jutnak tovább a Busch Light Clash-be, a két Utolsó esélyes selejtező egyikén indulnak. Mindkét ilyen futam 50 körös lesz.
  • Az utolsó esélyes kvalifikáció első három helyezettje jut tovább a Busch Light Clash-re.
  • A Busch Light Clash 23. és egyben utolsó helyét az a versenyző kapja, aki a legmagasabb pontszámmal végzett az előfutamokon, de nem jutott be a főversenyre.
  • A Clash 150 körös. A 75. körben lesz a szünet, és „félidei show”, melynek sztárfellépője Ice Cube lesz.

Az esemény előfutamai már helyi idő szerint délután elkezdődnek majd, az Aréna4+ pedig 00:05-kor fogja megkezdeni élő közvetítését a főfutamról, a Busch Lite Clash-ről.