vasárnap, április 21, 2024

Miért volt rózsaszín a NASCAR autók ablakhálója?

Dátum:

Megosztás:

A NASCAR autók ablakháló különleges ok miatt voltak rózsaszínek, októberben ugyanis a mellrák elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet.

- Reklám -

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, és a vasárnapi Bank of America Roval 400-as versenyen a „Window of Hope” (magyarul A Remény Ablaka) kampány keretében az összes autó rózsaszín ablakhálóval versenyzett a Charlotte Motor Speedwayen.

- Reklám -

A ROVAL futamot követően minden résztvevő versenyző aláírta az ablakhálót, amelyet a NASCAR Alapítványon keresztül árverésre bocsátanak, a bevétel pedig az Atrium Health Levine Cancer Institute Project PINK projektjének javára szolgál – írja a WLTX.

A Project PINK-et azért hozták létre, hogy a helyi térségben élő, nem biztosított nők számára növeljék az életmentő mammográfiás szűrésekhez való hozzáférést. A Window of Hope bevételei segítenek finanszírozni az „ingyenes mammográfiás napokat” a Charlotte környéki, alulellátott közösségekben.

- Reklám -

A „Remény ablaka” először akkor jött létre, amikor egy fiatal rajongó levélben javasolta Kurt Busch-nak, hogy egy rózsaszín ablakhálóval tisztelegjen azok előtt, akik mellrákkal küzdöttek vagy küzdenek.

Busch felvetette az ötletet kollégáinak, és a második egymást követő évben a versenyen részt vevő autók pénzt gyűjtenek, hogy segítsenek másoknak a betegség elleni mindent eldöntő harcban.

A 2021-es program keretein belül több mint 100 000 dollárt gyűjtöttek össze a NASCAR versenyzők a mellrákkutatás és -kezelés javára.

Az Egyesült Államokban már régóta hagyomány a mellrák szűrésre való felhívás októberben, hiszen az összes Major (NFL, NBA, MLB, MLS) sportág figyelemfelhívó kampányt tart októberben – immáron a NASCAR is, de természetesen Magyarországon is egyre több szervezet foglalkozik a témával.