back to top
szombat, május 25, 2024

McDowell kellemes emlékekkel tér vissza Daytonába

Dátum:

Megosztás:

A COVID-19 beárnyékolta Michael McDowell ünneplését, de természetesen így is különleges volt számára a tavalyi Daytona 500 győzelem.

- Reklám -

Amikor másnap McDowell visszatért Észak-Karolinába és a Concord-Padgett regionális repülőtérre a győztes trófeával érkezett, óriási öröm fogadta a család és a barátok részéről is. Ölelések, mosolyok és közös ünneplés töltötte meg a kis terminált.

- Reklám -

A hazafelé vezető úton sajnos lánya rosszul lett és ez okozott némi kellemetlenséget. A győzelmeket a hétköznapi otthoni feladatok követik életében, legyen szó akár a szemét kiviteléről, a kutyasétáltatásról vagy a gyerekek utáni takarításról.

Úgy tekintek magamra, mint egy átlagos Joe-ra, aki eljutott a legmagasabb szintre, és megnyerte a motorsport legnagyobb versenyét” – mondta McDowell.

- Reklám -

Nem várt győzelem

Ahogy közeledik a Daytona 500-as győzelmének egyéves évfordulója – és az idei szezon kezdete -, McDowell már jobban tudja, mit jelent karrierje első kupagyőzelme, és mit nem.

Míg a közvélemény Denny Hamlint, Brad Keselowskit és Joey Loganót tartotta a tavalyi Daytona 500 favoritjainak, addig McDowell esélyei a közeli megfigyelők és a versenyzők szerint egyre nőtt. A tavalyi futam előtt kilenc Daytona 500-as versenyen háromszor végzett a legjobb 10-ben és szerzett egy ötödik helyet a 2019-es versenyen.

A tavalyi 500-as versenyen két körrel a vége előtt McDowell a negyedik helyen állt. Az utolsó 25 körben az első ötben haladt és várta az esélyt, hogy előrébb léphessen. Logano vezetett, McDowell követte Keselowskit Kevin Harvick mellett.

A fehér zászlóhoz érve tudtam, hogy nagyon jó helyen vagyok, ott, ahol lenni akartam” – mondta McDowell.

Ahogy a mezőny belépett a 3-as kanyarba, Keselowski összeütközött Loganóval, aminek következtében Logano a pályán lefelé, Keselowski pedig a pályán felfelé, a korlátba csapódott. McDowell, aki gyakorlatilag Keselowski lökhárítóján volt, átbújt a két autó közötti résen, és átvette a vezetést.

McDowell vezetett, de Chase Elliott ekkor támadásba lendült és belülről próbált előzni, ám jött a sárga zászló. Ami ezután történt, az McDowell számára óriási emlék marad.

Arra vártunk, hogy megtudjuk vajon megnyertük-e a versenyt vagy sem, mert jött a sárga zászló. Úgy éreztem, hogy nyertünk, de ott volt bennem az a kétség, hogy mi van, ha mégsem.” – mondta McDowell.

Több, mint két perccel azután, hogy áthaladt a célvonalon, a NASCAR McDowellt hirdette ki győztesnek.

A diadal után

Ezt természetesen óriási ünneplés követte Daytonában és a műhelyben is egyaránt, McDowell pedig kezdte érezni a győzelem hatását.

Michael McDowell
Michael McDowell a Daytona 500 győzelmét ünnepli | Fotó: Chris Graythen/Getty Images

Nem is tudtam, hogy ekkora a nyomást helyeztem magamra – egészen az 500 utáni hétig, amikor visszamentünk Daytonába” – mondta a győzelme után egy héttel a következő futamról.

Nem arról van szó, hogy elvesztettem azt a tüzet, hogy győzni akarok, egyszerűen csak nem volt rajtam az a súly, amit magammal cipeltem és amiről nem is tudtam, hogy létezik. Úgy éreztem, hogy sokkal jobb versenyző lettem a győzelem után, a döntéshozatalban és abban, hogy képes voltam kihasználni a pillanatot és a lehetőségeket a versenyautóban.

Az idei Daytona 500-on ő lesz a regnáló győztes. McDowell arra törekszik, hogy a NASCAR történetében az ötödik pilóta lehessen, aki egymás után nyeri meg a Daytona 500-at. A többiek Richard Petty (1973-74), Cale Yarborough (1983-84), Sterling Marlin (1994-95) és  Denny Hamlin (2019-2020).

Mindenekelőtt azt tanultam meg, hogy a Daytona 500 megnyerése mennyire nagy dolog, nagyobb, mint amire számítottam.” – mondta McDowell, aki ötödik szezonját kezdi a Front Row Motorsportsnál.

Már csak a nyilvánosság és az érték szempontjából is, a partnerek, a lendület, a bizalom és minden, ami ezzel jár, nem csak a saját magam vagy a srácok szempontjából, hanem mindenki számára, a szponzoroktól kezdve a partnerekig. A hatás sokkal nagyobb volt, mint gondoltam.

McDowell az elmúlt négy Daytona 500-as versenyen háromszor végzett a legjobb tízben, ebből egyszer pedig győzni tudott, új csapatfőnökével Blake Harris-el kiegészülve pedig idén is komoly esélyesként tartják őt számon.