back to top
vasárnap, május 19, 2024

Kuplung nélkül nehéz – ilyen volt belülről Dale Earnhardt Jr. első NASCAR-győzelme

Dátum:

Megosztás:

A NASCAR mindig is nagy hangsúlyt fektetett saját történelmére. William Byron első texasi győzelme után ennek megfelelően egy még ennél is jelentősebb texasi elsőséget elevenítettek fel új videójukkal, méghozzá Dale Earnhardt Jr. első győzelmét a NASCAR királykategóriájában. A videó különlegessége, hogy beletekinthetünk a csapatok rádiózásába, hallhatjuk többek között a 45-ös autóhoz tartozó hangokat is, amellyel első és egyben utolsó alkalommal Adam Petty versenyzett azon bizonyos napon.

- Reklám -

A 2000-es NASCAR-szezon hetedik futamához érkezett meg a mezőny a jól ismert Texas Motor Speedway-re. A hétszeres bajnok Dale Earnhardt fia első teljes évét teljesítette a legfelsőbb osztályban, vezetékneve és két Busch Seriesben elért bajnoki címe miatt pedig nagy nyomás helyeződött rá, a családtagok ügyelő szemei elől ráadásul a pályán sem menekült, hiszen idősebb Dale Earnhardt is a mezőny tagja volt. Amíg a kvalifikáció során kisebb meglepetésre az idősebb Earnhardt csak 17., addig a fiatalabb az előkelő 4. helyen végzett.

- Reklám -

Dale Jr. a sikeres időmérő után domináns futamot teljesített, amely során 106 körön keresztül vezette is a futamot. A futam vége előtt 38 körrel egy sárga zászlós szakasz után Dale Jr. indulhatott újra az élről, mögötte Jeff Burton és Bobby Labonte sorakozott fel. Az újonc pilóta azonban nem ijedt meg az ellenfelektől, és győzelemre vitte a 8-as autót. Az ünneplésre pedig rá igazán jellemző mondatokat választott, a videóból az is kiderül, hogy mik voltak ezek.

Egy másik legendás versenyző család is új mérföldkövet ünnepelhetett ezen a napon. Adam Petty, aki a Király, vagyis Richard Petty unokájaként és Kyle Petty fiaként szintén érezhette a nyomást, életében először versenyezhetett a NASCAR Winston Cup Series mezőnyének tagjaként. Az ekkor alig 19 éves pilóta a harmadik évét futotta a Busch Seriesben (a mai Xfinity Series elődje), és egy futam erejéig “feljátszott” a nagyok közé. 

- Reklám -

A 45-ös autót kapta meg, 44-es számmal pedig édesapja, Kyle Petty is ott volt az indulók között. A fiatal tehetség végül technikai hiba miatt nem fejezte be a futamot és ezt követően soha többé nem is nyílt alkalma Cup Series futamon meglátni a kockás zászlót. Egy hónappal a texasi verseny után New Hampshire-be érkezett a Bush Series mezőnye. 2000. május 12-én az ezen a pályán tartott gyakorlás során Petty autójában beragadt a gázpedál, a pilóta pedig az így bekövetkezett ütközés következtében azonnal életét vesztette. Arról a bizonyos texasi futamról tehát miatta is fontos megemlékeznünk.