back to top
péntek, június 21, 2024

Így készülnek a Clash közvetítésére a TV társaságok

Dátum:

Megosztás:

Amikor élő televíziózásról van szó, nehéz felkészülni az ismeretlenre. Különösen ha sporteseményről, és a Clash-ről van szó.

- Reklám -

Az La Coliseum-ban, kifejezetten erre a célra épített negyedmérföldes pálya vadonatúj, ami azt jelenti, hogy a NASCAR on Fox stábjának – a producerektől kezdve az operatőrökön át a műsorvezetőkig – nincs olyan tapasztalata a helyszínről, amelyre támaszkodhatna, mint a több száz más verseny esetében, amelyeket az elmúlt 20 szezonban a rajongók elé tálaltak.

- Reklám -

A mentális felkészülés során minden eshetőségre oda kell figyelni. Azt hiszem, ha csak úgy nekivágsz a napnak, és nem tervezed meg a 6 órás adás minden pillanatát, akkor valószínűleg az egész a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulna” – mondja Barry Landis, a Fox Sports producere.

Nagyon fegyelmezetten állunk hozzá a tervezéshez, hogy élvezhessük a tényleges versenyt. Rengeteg munka van benne.

- Reklám -

Ez egy olyan megközelítés, amelyet a Fox Sports 2001-es versenyek közvetítése óta folyamatosan fejleszt. Szerencsére a televíziós oldal és a NASCAR illetékesei közötti kapcsolat az évek során egyre jobbá vált, és ezidő alatt eljutottak oda, hogy együtt dolgoznak a közös ügy érdekében.

A Fox csapata (Tony Stewarttal kiegészülve) készen áll az eseményre
A Fox csapata (Tony Stewarttal kiegészülve) készen áll az eseményre Fotó: Sean Gardner/Getty Images/NASCAR Media

Fő szempont: A szórakoztatás

Landis és csapata úgy fog dolgozni a Clash-en, mint más versenyeken: visszafelé. A Fox Producere elmondta, minden résztvevőnek el kell gondolkodnia – különösen a Clash esetében – hogy mi a célja ennek a versenynek.

Természetesen nagyszerű versenyzést akarunk” – mondta. „Szórakozást akarunk a pályán. Félelmetes, király helyszínt. A világ legjobb versenyzőit. Ezt mind megkaptuk.

A legfontosabb feladatunk, hogy bemutassuk – és jó színben tüntessük fel – a gladiátorokat, akik versenyezni fognak. Aztán ebből kezdjük el visszafele bogozni a szálakat.

Hogyan tudjuk ezt megvalósítani? A verseny formátumának megtervezésétől kezdve a helyszínen át, a koncertekig, mindent közösen szerveztünk a NASCAR-al.

Tagadhatatlan, hogy a Busch Light Clash nagy hangsúlyt fektet majd a szórakoztatásra. Végül is, ha a rövid pályán való versenyzés nem lenne elég jó, lesz egy verseny előtti koncert Pitbull-lal, valamint egy félidei szünet, amelyen Ice Cube lép fel.

A Fox már háromszor járt a Coliseumban, hogy megtervezze és meghatározza a kamerák pozícióját.

Ez egy kétnapos esemény – amely edzéseket, kvalifikációt és előfutamokat tartalmaz a főfutam előtt – így Landis fontosnak tartja a show megfelelő vizuális tálalását.

A Fox elképesztően modern, nagysebességű kamerákkal – és még egyéb meglepetésekkel – készül a Clash-re.

Lesz egy olyan sky cam is, amilyet a futballpályán látunk” – mondja Landis. „Lesz egy drónunk is. Imádjuk a drónjainkat a Foxnál, ezt elmondhatom. Mindezeket aprólékosan megterveztük – a kamerákat a falakban, a sebességmérő kameráinkat… Őszinte leszek veled, a tervezési folyamat elég király volt.

A Fox Sports égi kamerával és drónokkal készül a Clash-re
A Fox Sports égi kamerával és drónokkal készül a Clash-re Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images/NASCAR Media

Így készülnek a magyar kommentátorok a Clash-re

Magyarországon az ARENA4+-on lesz látható a NASCAR Busch Lite Clash közvetítése, vasárnapról hétfőre virradóra, 00:05-ös adáskezdéssel.

Az eseményről, valamint a formátumról az ARENA4 NASCAR szakkommentátorát, Juhász Zoltánt kérdeztük.

Nehéz megmondani, hogy mennyire töredeznek szét az egyes futamok és a döntő. Egyfelől ott van az alkatrészhiány, ami miatt megfontoltabbnak kell lenniük, másrészt viszont a kis sebesség és a kompozit burkolat miatt nehéz elképzelni, hogy egy 400 méteres oválpályán totálkárosra törjék az autókat. Inkább a klasszikus short track ‘bump n runokra’ számítok, több kisebb megszakítással. ” – mondta Juhász Zoltán.

Mint korábban leírtuk, a NASCAR történetében először 75 kör után „félidőt” tartanak majd, ahol Ice Cube fog koncertezni.

A half time show nem sok vizet zavar szerintem, a normál versenyek Stage-közi szünetei eddig is adtak egy pár perc pihenési lehetőséget a kötelező sárga miatt – ehhez képest a 10 perces leállás nem hiszem, hogy bármit is befolyásolna. Talán annyit, hogy a half time show alatt meg tudják beszélni a csapattársak az addig szerzett tapasztalatokat.

Zoltán szerint azért a verseny végén – jó NASCAR-os short oval verseny módjára – egy picit mindenki meg fog bolondulni.

Az utolsó körökben jönnek majd a nagy hail maryk, az borítékolható. Amire kíváncsi vagyok, hogy a legbelső, felmart, de aszfaltozott kanyarívet fogják-e használni, nomeg arra, hogy a klasszik short track specialisták (Keselowski, Kyle Busch, Logano, Truex) előnye érvényre tud-e jutni egy ilyen kis pályán.”

A tévés közvetítésre, az alkalmazott kameraszögekre nagyon kíváncsi leszek, elvégre a FOX nagyon tudja, hogy kell egy stadiont bekamerázni, de hogy mindezt hogyan ötvözik egy NASCAR futammal, az már egészen más kávéház” – magyarázta az ARENA4 szakértője.