péntek, február 23, 2024

Gilliland reméli, hogy a Next Gen kiegyenlíti a mezőnyt

Dátum:

Megosztás:

Gilliland szerint a NASCAR Cup Series-ben akkor a legjobb újoncnak lenni, amikor az új autó miatt mindenki más is annak számít.

- Reklám -

Ez volt a kiindulópontja Todd Gilliland azon döntésének, hogy a Next Gen platform legelső évében a Front Row Motorsports-al együtt átugorja az Xfinity Series-t, és egyenesen a NASCAR Cup Series-be lépjen. Édesapja, a Cup Series veteránja, David Gilliland, aki a Front Row Motorsports egyik partnere, vizsgálta a NASCAR Xfinity Series lehetőségeit, de ennek a lépésnek szerinte sokkal több értelme volt.

- Reklám -

Ha 2022-ben mindenki ezt a gyökeresen más autót tanulja, és ugyanúgy nem ismeri, hogy hogyan lehet vele kellő sebességet elérni, miért ne kerülhetne Todd is ugyanabba a csónakba, mint mindenki más? Akár azonnal, akár később, ha már ő is legtapasztaltabb lesz vele, ez kifizetődő lehet.

Olyan srácokat látsz ezeken a teszteken, mint Kyle Busch és Kyle Larson, vagy Chase Elliot és Denny Hamlin, akik küzdenek, hogy ráérezzenek az autóra, és most Todd olyan közel van, amennyire csak lehet a tapasztalat szintjén ezzel az autóval” – mondta David Gilliland. „Egyértelműen nem lesz könnyű, de szerintem készen áll a kihívásra.

- Reklám -

Todd ezt abban a pillanatban megtapasztalta, amikor a múlt héten a Coliseumban megrendezett Clashre kihajtott.

A Cup-os srácok annyira jók és tökéletesen ráhangolódtak arra, hogy mire van szükségük ezeknek az autóknak minden héten” – mondta Todd. „Úgy gondolom, hogy még a legtapasztaltabb srácok is minden héten legalább egy kört megtesznek idén azért, hogy csak megmozgassák az autót, hogy lássák, milyen érzés.

Ha még mindig a régi autóval versenyeznének, akkor csak kimennének, és gyors kört futnának. Úgy gondolom, hogy ez az autó egy kicsit jobban fekszik az újoncoknak, mint a tavalyi.

Gilliland örül, hogy válthatott

Todd úgy vág neki az újonc szezonnak, hogy van mit bizonyítania. A Truck Seriesben töltött időszaka nagyrészt frusztráló tapasztalat volt. 93 indulásból mindössze két győzelmet hozott, egyet a Kyle Busch Motorsportsnál, egyet pedig a Front Row-nál.

Todd Gilliland
Fotó: Brian Lawdermilk/Getty Images

Az ARCA és a Late Model sorozatban töltött időszaka alatt ígéretesnek tűnt, de a Truck Series platformja látszólag nem illett a képességeihez.

Én is eléggé csalódott voltam, hogy soha nem indulhattam az Xfinity autóban” – mondta Todd Gilliland. „Az alacsony leszorítóerővel és a csúszkálással egyszerűen szórakoztatónak tűnnek. Többet lehet vele autózni a felső íveken.

A Truck-ban korlátolva vagy, és nagyon nagy a leszorítóerő. Alig várom, hogy valami olyasmit használhassak, aminek más a karakterisztikája. Rengeteg nagyszerű ember vesz körül, akik hisznek bennem, de azt is tudom, hogy kell néhány verseny, amíg megszokom, de remélhetőleg ezeken a versenyeken is kiemelkedőt tudok nyújtani.

Édesapja szerint Todd egyik legjobb adottsága az autó irányítása, amit a Truck Seriesben nem sokszor tudott kihasználni.

Büszke vagyok arra, amire Todd képes volt a Truck Seriesben” – mondta David. „Az elmúlt néhány évben versenyeztem egy kicsit a Truck-ban, és ezek annyira különböznek minden más autótól, amit vezetsz, és valóban másképp kell versenyezned velük. De most egy olyan autóban ül, és egy olyan játéktéren van, ami a lehető legkiegyensúlyozottabb, és mindenki határozottan újonc.

Egyszerűen nagyon jó érzés számomra ezen a szinten lenni” – tette hozzá Todd Gilliland. „Nagy felelősség és lehetőség, de szeretném értékelni, hogy mit jelent ez – hogy olyasmit csinálhatok, amiről azóta álmodtam, hogy elkezdtem Late Modelt vezetni. Sokat kell még tanulnom, de rengeteg lehetőségem van itt a fejlődésre.