back to top
szerda, május 22, 2024

Bell megint kulcspillanatban nyert, Chastainre nincsenek szavak

Dátum:

Megosztás:

Drámai finálét hozott a NASCAR Cup Series utolsó versenye Martinsville-ben, ahol Christopher Bell győzelmével bejutott a bajnoki döntőbe.

- Reklám -

Christopher Bell újra csodát tett, de Ross Chastain egy alig hihető videojátékos mozdulattal ellopta a show-t az Xfinity 500-as verseny utolsó kanyarjában a Martinsville Speedwayen.

- Reklám -

A NASCAR Cup Series rájátszásában Bell másodszor nyert úgy futamot, hogy győzelmi kényszerben volt. A versenyre óriási ponthátrányban érkezett, és az első két szakaszban sem tudta ledolgozni hátrányát. Az utolsó szakaszban azonban feléledt, és a legjobbkor volt a legjobb helyen.

Anya és apa, megcsináltuk – hűha!” – mondta a futam után az elérzékenyült Bell. „Nem tudom elhinni. Idejönni Martinsville-be – ez a hely mindig is olyan kemény volt velem. A verseny előtt felnéztem, láttam a sok szurkolót, láttam, hogy teltház van.

- Reklám -

Nem is tudom, mit mondjak.

Ember, mindig ezt mondom, de a versenyző csak egy kis darabja a kirakósnak ezeken a versenyeken. Azért nyert ma ez az autó, mert ez volt a leggyorsabb a versenypályán.”

A győzelem Bell harmadik győzelme volt a szezonban, és a második, amit kötelező győzelmi helyzetben aratott. Október 9-én megnyerte a Bank of America ROVAL 500-at Charlotte-ban, hogy elkerülje a rájátszásból való kiesést.

De Chastain volt az, aki a legjelentősebb mértékben járult hozzá a történelmi befutóhoz azzal a sokkoló videójátékos manőverrel a 3-as és 4-es kanyarban, amellyel a veterán Denny Hamlint kiütötte a rájátszásból.

Az akkor a 10. helyen haladó Chastainnek 2 pozíciót kellett volna javítani a továbbjutáshoz, és ezt úgy tette meg, hogy az utolsó körben végigment padlógázzal a falon. Ráadásul mindeközben ezzel megdöntötte a körrekordot is.

Meghoztam a döntést, majd felkapcsoltam ötösbe” – mondta Chastain. „Teljes mértékben elköteleztem magam, hogy ezt fogom csinálni.

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy esélyünk van arra, hogy a bajnoki címért harcoljunk.

Elliott benn van, hátrébb viszont nagy a csalódottság

Chase Elliott a 11. helyen ért célba, és négy ponttal biztosította be a bajnoki 4. helyet Hamlin előtt. Elliott, Chastain, Bell és a Las Vegas-i győztes Joey Logano Phoenixben a sorozat bajnoki címéért fog versenyezni.

Chase Briscoe és csapata mindent megpróbált a végén, az utolsó kiállásnál ugyanis sem őt, sem csapattársát nem hozták be a boxba. Ez azt eredményezte, hogy az első két helyen ők álltak, és bár Custer sokáig védte csapattársát, végül túl sok kör volt hátra az újraindítás után, így az összes friss gumis rivális megelőzte őt, és végül csak 10. lett.

Szintén kiesett a rájátszásból William Byron, aki nem tudott jó tempót autózni, és bár a végére ő is előre tudott jönni, de nem volt esélye a győzelemre.

Ryan Blaney többször is a tűz közelében találta magát, az utolsó 100 körben szinte végig árnyékként követte Christopher Bellt, de ahogy már sokszor idén, most is épphogy lemaradt a győzelemről, és második lett.

Denny Hamlin számára még fájóbb lehet a mai verseny, hiszen ő szinte mindent tökéletesen csinált. A 11. helyről rajtolt, átküzdötte magát a mezőnyön, megnyerte mindkét szakaszt, és 203 kört vezetett.

A 11-es autó a verseny utolsó szakaszában három egymást követő boxkiálláson veszített pozíciókat. A 13. helyről indult újra az utolsó sárga zászlós fázis után.

Hamlin az ötödik helyre lépett előre, és kezében volt az utolsó továbbjutó hely, amíg Chastain be nem mutatta a sokkoló manőverét. A veterán versenyző azonban nagyvonalúan nyilatkozott riválisáról.

Egész nap teljesítened kell” – mondta Hamlin. „Egyszerűen nem tudtuk irányítani a versenyt, amikor a legjobban kellett volna. Minden egyes sárgánál vesztettünk néhány helyet. Ez van.

Meg kellett próbálnia, mert az volt az utolsó esélye, és bejött neki. Ha nincs vesztenivalód, akkor ezt kell tenned.

Denny Hamlin Christopher Bell
Denny Hamlin sportszerűen gratulált csapattársának Fotó: Stacy Revere/Getty Images/NASCAR Media

Bell és Chastain csodát tett, de brutális ütközések, és rejtélyes rosszullét borzolta a kedélyeket

Harmadik helyre futott be a pole-ból induló Kyle Larson, negyedik lett Brad Keselowski, ötödik Ross Chastain, hatodik Denny Hamlin, hetedik Joey Logano, nyolcadik William Byron, kilencedik Bubba Wallace, tizedik pedig a már említett Chase Briscoe.

A nap nem múlt el nagy baleset nélkül, ugyanis Austin Dillon fék nélkül csapódott a falnak a 321. körben. Mint később kiderült gyakorlatilag darabokra tört az egyik féktárcsája, ami nem meglepő, hiszen óriási megterhelésnek voltak kitéve a fékek itt Martinsville-ben.

A másik szomorú esemény Tyler Reddick nevéhez fűződik, aki Homestead Miamiban óriásit esett – mint később kiderült, egész héten rosszul érezte magát – és ennek a hatása az volt, hogy a Martinsville-i versenyt nem tudta befejezni, hiszen fejfájás miatt ki kellett állnia a futamból.

A NASCAR Cup Series fináléját egy hét múlva, Phoenixben rendezik, a bajnoki pontok pedig nullázódni fognak, és ebbe a körbe már senki nem fog magával vinni előzetesen begyűjtött rájátszás pontokat, így Joey Logano, Christopher Bell, Ross Chastain és Chase Elliott egyenlő esélyekkel indulhat majd neki a bajnoki döntőnek.

Végeredmény

Frissítés: A verseny után érkezett a hír, hogy Brad Keselowskit kizárták, mivel autója nem érte el a minimális súlyhatárt, azonban ez nem változtat a rájátszás továbbjutó helyein.