hétfő, december 11, 2023

Az utolsó 6 körben 18 helyet javítva nyert, tragikus halála előtti utolsó győzelmét aratta

Dátum:

Megosztás:

Dale Earnhardt karrierjében sok nagy győzelem található, de egy sem olyan klasszikus, mint a 2000-es talladegai győzelme.

- Advertisement -

Dale Earnhardt a NASCAR történetének legnagyobb alakja, és híres volt arról, hogy a Superspeedway pályákon mindig óriási teljesítményt nyújt.

- Advertisement -

Nem történt ez másképp 22 évvel ezelőtt, a 2000-es Winston 500-on sem, a Talladega Superspeedwayen, ahol az utolsó 6 körben 18 (!!) autót előzött meg, hogy megnyerje karrierje utolsó versenyét.

- Advertisement -

Ez volt Earnhardt második győzelme a szezonban, 10. győzelme a Talladega Superspeedwayen és a 76. és egyben utolsó pályafutása során, 0,119 másodperccel megelőzve Kenny Wallace-t. Ez a verseny lett a NASCAR történetében mindössze a második olyan futam, ahol a mezőny fele vezetett kört.

A szezon végén a legendás 3-as autó sofőrje közel volt a bajnoki trófeához – ami a rekordot jelentő, 8. lett volna számára -, azonban végül második lett Terry Labonte mögött.

Earnhardt tragikus körülmények között, a 2001-es szezonnyitó Daytona 500-on hunyt el, miután az utolsó körben balesetet szenvedett, de az emléke, többek között az utolsó győzelme, beégette magát az emberek memóriájába.

A győztes autót restaurálták és a korhű logókkal látták el, a Richard Childress Racingnél, a csapat múzeumában maradt, és gyakran vezetik történelmi eseményeken, leginkább a Goodwood Festival of Speed-en, más történelmi versenyautókkal együtt, így Earnhardt utolsó győzelmének emlékét az autója is viszi tovább a világban.

Fergeteges sztorit mesélt el Dale Earnhardt régi versenyzője

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.