back to top
szombat, július 20, 2024

A villanyfényes Martinsville-ben újabb nagy vizsga vár a Next Gen-re

Dátum:

Megosztás:

Újabb próbatétel előtt áll a Next Gen autó, hiszen a versenynaptár legrövidebb helyszínére, Martinsville-be érkezik a NASCAR mezőnye.

- Reklám -

Hét különböző futamgyőztes van a NASCAR Cup Series hét hete tartó szezonjában, és bőven van okunk azt hinni, hogy a 2022 első futamgyőztes trend folytatódik a szombat esti futamon a Martinsville Speedway-en.

- Reklám -

Múlt héten a 41 éves Denny Hamlin először emelhetett a magasba trófeát a 2021-es Las Vegas-i rájátszás verseny megnyerése óta.

Ezzel megszakította a 30 év alatti pilóták 12 egymást követő győzelmi sorozatát, és egyben az örökös bajnoki címre pályázó Hamlin is visszatért a helyes útra a szezon nehézkes kezdete után.

- Reklám -

A Joe Gibbs Racing 11-es számú Toyotájának pilótája a Martinsville Speedway-re is esélyeseként érkezik, hiszen az aktív pilóták közül neki van itt a legtöbb győzelme, szám szerint 5.

Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a tavaly őszi versenyen itt történt a híres eset, amikor Alex Bowman kilökte Denny Hamlint, aki egy „senkiházinak” nevezte őt a verseny után. Ezek alapján várható, hogy további konfliktusok is lesznek a 2022-es versenyen.

Alex Bowman vs. Denny Hamlin a 2021-es Martinsville-i versenyen
Fotó: Brian Lawdermilk/Getty Images/NASCAR Media

A hagyományos éves futamgyőztesek masszív listájáról – Hamlin JGR csapattársaitól Martin Truex Jr. és Kyle Busch-tól kezdve a korábbi sorozatbajnokokon, Chase Elliotton, Joey Loganón és Kevin Harvickon át – még mindig sokan az első 2022-es győzelmükért küzdenek.

És bőven van ok arra, hogy bármelyikük favoritja legyen a hétvégi futamnak – amely 50 év óta először hivatalosan is lerövidült a történelmi 500 körről a tervezett 400 körre.

Truex, a JGR 19-es rajtszámú Toyota pilótája az elmúlt öt martinsville-i futamból három győzelmet szerzett, és ő a tavaszi futam címvédője – tavaly márciusban 1,9 másodperces előnnyel szerezte meg a győzelmet Elliott és Hamlin előtt – annak ellenére, hogy Hamlin dominálta azt a versenyt.

Elliott 2020-ban, Logano 2018-ban nyert itt, és a Busch testvérek is rendelkeznek győzelemmel, Kyle kétszer, Kurt Busch egyszer emelhette magasba a trófeát.

Chase Elliott az elmúlt három Martinsville-i futamon vezetett köreinek száma (525) (beleértve a 2020-as őszi győzelmét is) a legtöbb a sorozatban.

Rengeteg extra mentális motiváció is akad. Elliott, aki a legutóbbi két bajnoki döntőbe jutott, a négy versenyzőből álló Hendrick-csapat egyetlen tagja, aki idén eddig még nem nyert.

Meg lesz-e az első győzelme az idei szezonban domináns Blaney-nek

Sem Elliott, sem a Team Penske-s Ryan Blaney nem szakította még át elsőként a célvonalat az idei szezonban, azonban a páros jelenleg holtversenyben vezeti a bajnoki tabellát 19 ponttal Truex előtt.

Blaney eddig három pole pozíciót szerezett és 334 kört vezetett idén, azonban mindössze két negyedik helyet tud felmutatni (Daytonában és Phoenixben). Tavaly mindkét futamon 11. lett – a tavaszi versenyen 157 kört vezetett.

Kyle Busch, aki a tavaly őszi versenyen Bowman mögött a második helyen végzett, egy másik, a múltban Martinsville-ben sikeres versenyző, aki készen áll arra, hogy idén is győzelemre vezesse a 18-as rajtszámú JGR Toyotáját.

Martinsville mindig is nagyon jó és izgalmas versenyeket hozott, és majd meglátjuk, hogy az új autóval hogyan alakulnak a dolgok. Megpróbálunk a lehető legjobban alkalmazkodni, és megnyerni a versenyt” – mondta Busch.

A NASCAR mindhárom nemzeti szériája jelen lesz Martinsville-ben. A Camping World Truck Series versenyét magyar idő szerint pénteken, hajnali 2 órakor tartják.

A NASCAR Xfinity Series magyar idő szerint hajnali fél 2-kor kezdődő futamát is mindenképp érdemes lesz követni, hiszen visszatér a pályára Dale Earnhardt Jr.

A NASCAR Cup Series Martinsville-i fordulója is a reflektorok fényében kerül megrendezésre, ezt magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradóra, hajnali fél 2-kor lehet majd megnézni az ARENA4+ műsorán.