csütörtök, február 22, 2024

Nyolc (!!!) sárga, és egy csipetnyi Dixon mágia Nashville-ben

Dátum:

Megosztás:

Bár a tavalyi 9 sárgazászlós rekordot nem döntötte meg a Nashville-i Nagydíj, így sem maradtunk incidensek nélkül. Dixon megérdemelten nyert.

- Reklám -

Scott Dixon 53. futamgyőzelmével megelőzte Mario Andrettit, és immáron egyedül ő a második az IndyCar futamgyőzteseinek örökranglistáján.

- Reklám -

A 8 sárga zászló miatt értelemszerűen szinte mindenki keveredett olyan taktikai szituációba, ami miatt olykor hátrányba, olykor előnybe kerültek bizonyos versenyzők.

A verseny kulcspillanata a verseny 25. körében jött el, amikor több bajnokaspiráns futama a süllyesztőben kötött ki.

- Reklám -

A legrosszabbul Pato O’Ward járt, akit Graham Rahal öklelt fel hátulról, amivel kiütötte a mexikói versenyzőnek a váltóját. De Will Power is benne volt ebben az incidensben, ő is kapott egy ütést – pont O’Ward-tól – ami miatt az elektronikája egészen a verseny végéig rakoncátlankodott.

A bajnoki éllovas Power végül pontokat tudott menteni, és a 11. lett, de eredeti tempója többet érdemelt volna.

Scott Dixon győzelméhez hozzá kell tenni, hogy ő is kapott egy óriási ütést ebben az incidensben, amit később a csapata szorgos munka árán egy sárga alatt meg tudott javítani.

Érdemes megemlíteni az Andretti duóját, Colton Hertát és Alexander Rossit. Mindketten balesetbe keveredtek a verseny korai szakaszában, és még körhátrányban is voltak, végül azonban a káoszt kihasználva feljöttek a top 5-be. Rossi a 4., Herta az 5. lett.

Scott McLaughlin aki a pole-ból indult szinte az összes sárga zászlós periódust megjárta, a 15. helyről kellett a végén előre kapaszkodnia, de a végén így is feljött a második helyre, és csak métereken múlt, hogy megverje Dixont.

A dobogóra Dixon és McLaughlin mellé még Álex Palou állhatott fel.

Dixon örülhetett, sokan viszont szomorúan távoznak

David Malukas és Kyle Kirkwood szinte végig a top 10-ben csatázott, azonban egymást ütötték ki.

Jimmie Johnson kísértetiesen hasonló balesetet szenvedett el az utolsó körökben mint a tavalyi évben az edzésen, miközben ő is a top 10-es helyekért harcolt.

Romain Grosjean pedig Josef Newgardennel ütközött. A Team Penske versenyzője az alternatív stratégiája miatt hátulról zárkózott frissebb gumikon, és három autót előzött egyszerre. Grosjean nem látta őt, bezárta a kaput ott, ahol Newgarden már benn volt, és végül a francia a falban végezte.

A bajnoki esélyesek közül a már említett Pato O’Wardon kívül Marcus Ericsson is technikai problémákkal küzdött egy ütközést követően, és a 14. lett.

A pontversenyben így Will Power előnye 6 pontra csökkent, és már Scott Dixon a második mögötte. Marcus Ericsson 12 ponttal lemaradva a 3., míg Josef Newgarden 22 egység hátrányban a negyedik.

Álex Palou az utolsó szalmaszálba kapaszkodva 33 ponttal lemaradva az ötödik.