back to top
csütörtök, június 20, 2024

Névtelen „senki volt”, mielőtt sztár lett Amerikában az F1-ből távozó japán autóversenyző

Dátum:

Megosztás:

A jövő hétvégén Texas oválján versenyez idén először az IndyCar mezőnyében Szato Takuma. A 46 éves pilóta a korábbi tengerentúlra váltása nehézségeiről beszélt.

- Reklám -

A Forma-1-ben több szezont lehúzó japán pilóta 2010-től 2022-ig volt a bajnokság állandó tagja, az idei évtől viszont már csak az oválokon indul a Chip Ganassinál, amely a többi pályatípuson a fiatal Marcus Armstrongot ülteti autóba.

- Reklám -

Szato az évek során hat győzelmet szerzett, ezek közül kiemelkedik a két Indy 500-as siker 2017-ből és 2020-ból. Mindazonáltal hosszú út vezetett idáig, és 2010 környékén ő sem gondolhatta, hogy eredményes karrier vár rá Amerikában.

Ennek érdekében anyagi áldozatot is vállalt, finanszírozni kezdte saját karrierjét. „Valóban így volt. Az Egyesült Államokban egy senkinek számítottam, csak néhány stábtag ismerte a nevem a Forma-1-ből. De senki sem tudta, hogyan teljesítenék, és valakinek befektetést kellett tennie. A Honda programja akkor még nem létezett. Lépnem kellett, hiába akar minden pilóta profi, szerződtetett versenyző lenni” – nyilatkozta a neves szakíró, Marshal Pruett podcast-adásában.

- Reklám -

Nekem kellett kinyitni a kaput magam előtt, először a saját pénztárcámból. Hittem, hogy meg fog térülni, de ehhez természetesen idő kellett. Voltak kockázatok, de be kellett vállalnom. Most már nem bánom, de akkor nem volt könnyű.

Szato a különös egybeesésről: Ezt soha nem gondoltam volna!