szombat, június 3, 2023

Megvan az első hibrid motoros IndyCar teszt időpontja

Date:

Share:

Jövő héten rendezik az első hibrid motoros tesztet az IndyCar-ban, a technológia 2024-re tervezett bevezetése előtt.

- Advertisement -

Az IndyCar jövő héten az Indianapolis Motor Speedway utcai pályán tesztelik az első, 2024-re tervezett új, 2,4 literes, V6-os, duplaturbós IndyCar motorokat.

- Advertisement -

A Chevrolet és a Honda csapatai a hétfő-keddi tesztet az IMS-en fogják elvégezni, nem pedig a floridai Sebringben, amelyet korábban az új motorok debütálásának helyszínéül hirdettek meg.

A március 28-29-i teszt is a korábbi Forma-1-es épített pálya vonalvezetését használja majd, hogy a Chevy és a Honda által támogatott IndyCar-csapatoknak ne legyen közvetlen előnyük abból, hogy ugyanazon a pályán futnak, amelyet a közelgő májusi és júliusi Indy Road Course versenyeken használnak majd.

A kétnapos 2,4 literes motorteszteket követően a RACER úgy értesült, hogy az IndyCar szerdán áttér az új EM Marshaling világítási rendszer tesztelésére, csütörtökön pedig 20 IndyCar pilóta vesz részt egy privát teszten vesz majd részt.

Korábban elég sok ellentétes hír látott napvilágot a hibrid rendszer bevezetéséről. Az eredetileg 2023-ra tervezett átállás el lett csúsztatva a teljes autóipart sújtó jelentősen lelassuló ellátási lánc problémái miatt.

A leginkább érintett részek az energiavisszanyerő rendszer (Energy Recovery System, ERS), de több más alkatrésznél is felmerültek ilyen jellegű problémák.

Az első teszt persze még nem jelenti azt, hogy minden probléma megoldódott, de a széria jó úton halad a – immáron – 2024-es technológia bevezetése felé.

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.