szombat, április 20, 2024

Meghalt az ötvenes évek legsikeresebb amerikai F1-es versenyzőjének fia

Dátum:

Megosztás:

Az Indy 500 egyik leghosszabb dinasztiájának utolsó tagja maga is szerzett érdemeket a legendás verseny történetében, és még a fia is indult Indianapolisban.

- Reklám -

79 évesen elhunyt Bill Vukovich II, akit anno az év újoncának is megválasztottak az Egyesült Államok leghíresebb versenyén.

- Reklám -

Sokan talán nem tudják, de a szerb származású Vukovich-család az egyik leghosszabb történelemmel rendelkezik az Indy 500 történetében, ugyanis három generáción keresztül képviselték magukat a 2,5 mérföldes oválon.

Bill Vukovich az ötvenes években majdnem zsinórban harmadszor is megnyerte az 500 mérföldes futamot, amikor halálos balesetet szenvedett a verseny 1955-ös kiírásában. Ő volt az egyetlen, aki a 11 Indy 500-ból – ami akkor az F1-es versenynaptár része is volt – több győzelemmel büszkélkedhetett.

Ezen a napon született korának legnagyobb amerikai autóversenyzője

- Reklám -

Fia, Bill Vukovich II 1965-ben kezdett el versenyezni, és három évvel később vett részt első indianapolisi megmérettetésén. A 23. helyről rajtolva hetedikként ért célba, amivel a fent említett elismerést is elnyerte.

Karrierje egyik csúcspontját az 1972-es szezon jelentette, amikor második lett az összesítésben Joe Leonard mögött. Egy évvel később pedig éppen, hogy lemaradt az Indy 500-as győzelemről, és a Michigan International Speedwayen karrierje egyetlen győzelmét is megszerezte.

Ennél azonban sikeresebb volt a short track világában, ugyanis 23-szor tudott nyerni salakon, amivel beírta magát a midget/sprint car szakág nagyjai közé.

Fia – Billy Vukovich III – szintén az Év újonca lett az Indy 500-on, 20 évvel apja után. Nagyapjához hasonlóan azonban ő is tragikus sorsra jutott, ő 1990-ben szenvedett balesetet egy sprint carral.