back to top
péntek, június 21, 2024

Megcsinálta a korábbi F2-es pilóta! Övé lett az IndyCar újonc bajnoki címe!

Dátum:

Megosztás:

Christian Lundgaard lett a 2022-es év legjobb újonca, pedig a szezonja pocsékul kezdődött, mégis az idő előrehaladtával egyre jobb lett.

- Reklám -

Lundgaard a szezonzára Laguna Seca-i versenyt az ötödik helyen fejezte be.

- Reklám -

Azt hiszem, ez a mai verseny talán az egyik legjobb versenyünk volt az egész évben” – mondta a Rahal Letterman Lanigan Honda 30-as autójának pilótája.

A hétvége során nem igazán voltunk versenyképesek. Valahogy ott voltunk, de nem teljesen. Nem kvalifikáltunk elég jól. Jók voltunk a kemény keverékeken, de amint feltettük a lágyakat egyszerűen elszállt a tempónk.

- Reklám -

Azonban ma tökéletes munkát végeztünk, és egyszerűen csak boldog vagyok, hogy a csapat megadta a lehetőséget, hogy itt lehessek és elérjem ezt. Hálás vagyok Bobbynak. Köszönöm, hogy megadta nekem ezt a lehetőséget és bizalmat. Boldog vagyok emiatt.

Most egy újabb bajnoki címet kell megnyernem, de az újonc bajnoki címre csak egyszer van lehetőségünk, így annak megszerzése nagy eredmény számomra.

Erős kezdés, gyengébb folytatás, brutális finis

Lundgaard erős benyomást tett a 2021-es szezonban, amikor csatlakozott az RLL-hez egy egyszeri alkalomra, és a negyedik helyre kvalifikálta az autót Indianapolis épített pályáján. Rahal szerint az a hétvége rengeteg segített az idei újonc szezonján.

Ez egy nehéz év volt számunkra” – mondta Rahal. „Az év első harmada, vagy fele tele volt hibákkal. Nem olyan autót adtunk a versenyzőinknek, mint amilyet megérdemeltek volna.

Ezt leszámítva mindenki összeszedte magát, és valahogy rájöttünk ezekre a problémákra, de nagyon nehéz volt. A szezon közepe nagyon kemény volt. Mindenki kitartott, nagyon keményen dolgozott, és láttuk, hogy összességében javult a teljesítmény.

Christian Lundgaard, Rahal Letterman Lanigan Racing
Lundgaard egyre erősebb lehet, ahogy haladt előre az év Fotó: Penske Entertainment/Chris Jones

Nagyon örülök Christiannak (Lundgaard). Az Indy GP-n kívül minden pálya egy új pálya volt. Elmész Texasba – az egy ijesztő hely. Elmész Torontóba, elmész Iowába, mind új pálya volt számára. Úgy értem, ennek a fiatalembernek a lehető legjobban meg kellett tanulnia ezeket a pályákat, és a lehető legrövidebb idő alatt.

Szeretném azt hinni, hogy mi, mint csapat segítettünk neki ebben, de mégis, amikor kimész oda egymagad, és elkezded nyomni a gázt, az olyan, mintha egy teljesen másik univerzumba csöppennél.

Szóval nagyon örülök nem csak Christian-nak, hanem az egész brigádjának. Ben Segal, a mérnöke, aki idén nem csak nekünk, de Christian számára is ismeretlen volt, ez év alatt nagyon jól összeszokott versenyzőjével, és ez a mai versenyünkben csúcsosodott ki.

Lundgaard követheti Palou példáját?

Alex Palou 2020-ban megszerezte az újonc bajnoki címet, majd a rákövetkező évben az Astor Challenge Cup-ot is a magasba emelhette, Rahal úgy véli, a 21 éves dán képes arra, hogy megismételje ugyanezt a bravúrt.

Nem esett volna rá a választásunk, ha úgy gondolnánk, hogy nem képes rá. Véleményem szerint Christian az RLL jövőjének az egyik kulcsa, és ahogyan az már a hét elején látható volt, folyamatosan hozzuk az új embereket a csapathoz, hogy még magasabb szintre emeljük az RLL-t.