back to top
kedd, május 21, 2024

Kizárták a győztest és a harmadik helyezettet, változott az IndyCar szezonnyitójának végeredménye

Dátum:

Megosztás:

A push-to-pass rendszerre vonatkozó szabályok megsértése miatt utólag kizárták az IndyCar St. Petersburg-i futamáról az azt megnyerő Josef Newgardent és a harmadik helyet megszerző Scott McLaughlint. A verseny győztesévé így Pato O’Ward lépett elő.

- Reklám -

Idén is a floridai St. Petersburg utcáin kijelölt pályán tartották az IndyCar szezonnyitóját. A nem túl eseménydús futamot Josef Newgarden nyerte meg Pato O’Ward és Scott McLaughlin előtt.

Senki sem tudta felvenni a versenyt Josef Newgardennel az IndyCar szezonnyitóján

- Reklám -

Azonban Newgarden csak mostanáig mondhatta magát a verseny győztesének, mivel McLaughlinnal együtt utólag kizárták a viadalról, csapattársukat, Will Powert pedig tízpontos levonással sújtották, ráadásul a Team Penske-nek mindhárom autója után 25 ezer dollárnyi büntetést kell befizetnie. A futam nyertese így a mai naptól hivatalosan O’Ward (a megváltozott végeredményt ezen az oldalon lehet megtekinteni).

- Reklám -

Az IndyCar által kiadott közlemény szerint a push-to-pass rendszerre vonatkozó szabályokat sértette meg a csapat. Ez az előzéssegítő eszköz ugyanis az előírások szerint nem lehet „bekapcsolva” a rajtnál és az újraindításoknál, a Penske pilótái azonban képesek voltak ezeknél is használni azt. Az utólagos vizsgálat kimutatta, hogy Newgarden és McLaughlin élt is ezzel a lehetőséggel, Power viszont nem, ez a magyarázata az eltérő büntetési tételeknek.

Maga a viadal körülbelül másfél hónapja volt, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért most lépett az IndyCar. A sorozat beszámolója szerint ők a Long Beach-i verseny bemelegítésén vették észre, hogy ezzel vissza lehet élni, és ezután nézték meg a szezonnyitón rögzített adatokat. A széria elnöke, Jay Frye leszögezte, hogy a következő fordulóban, a Barber Motorsports Parkban már egy „új technikai vizsgálati eljárásnak” fogják alávetni az autókat, és reményeik szerint így ki tudják majd szűrni az ilyen jogosulatlan előnyszerzésre tett kísérleteket.

A Penske lényegében azzal védekezett, hogy a hibrid-rendszer tesztelése után a „push-to-pass szoftver” nem lett olyan helyzetbe visszaállítva, mind amilyenbe kellett volna.

Újra elhalasztották az IndyCar hibrid-rendszerének bevezetését