back to top
szerda, május 29, 2024

Hagyományos kvalifikációt rendeznek az utolsó Belle Isle-ben tartott hétvégén

Dátum:

Megosztás:

Az IndyCar mezőnye utolsó hétvégéjét tölti az idei évben Belle Isle-ben és mivel lesz rá idő, visszahozzák a korábban megszokottnak számított Fast Six formátumot az időmérőre.

- Reklám -

Az idei a széria utolsó versenye ezen a helyszínen, a jövő évtől Detroit belvárosában rendezik a futamokat. Az IndyCar Series 2013 óta dupla fordulót tartott a Detroit folyó által körülölelt Belle Isle-ben, 22-ben azonban csak egy futam lesz a legendás utcai nyomvonalon.

- Reklám -

Éppen ezért a menetrend annak ellenére is szellősebb lesz, hogy a hétvégén a már megszokott módon az IMSA WeatherTech SportsCar Championship, az IndyLights és a Masters Endurance Legends bajnokságok is képviseltetik magukat.

Visszatér a Fast Six

A régi-új metódus szerint az időmérőn, a Q1 keretein belül két 13 fős csoportra lesz osztva a mezőny. Mindkét csoportból a legjobb 6 továbbjut a Q2-be, ahol így összesen 12 autó lesz majd, amiből szintén a leggyorsabb 6 a Q3-ba lép. A Q3-ban tehát a leggyorsabb hat  pilóta mérkőzik meg egymással a pole pozícióért.

- Reklám -

Ez azért is fontos változás, mert amikor a versenyzők a rajtelsőségért küzdenek, csupán hat autó lesz a pályán, így kisebb lehet a valószínűsége annak, hogy a pilóták esetleg bemelegítő körben feltartsák egy gyors körön lévő riválisukat. A széria szerint így csökken az esélye annak is, hogy piros zászlós megszakításokat lássunk, amely olykor komolyan befolyásolta a pole pozíció sorsát.