back to top
hétfő, május 20, 2024

Grosjean: Inkább az IndyCar legyen a gyerekek célja az F1 helyett

Dátum:

Megosztás:

Romain Grosjean, aki tízszer tudott dobogóra állni az F1-ben, úgy véli, ahelyett, hogy az F1-et céloznák meg a versenyzésre vágyó gyerekeknek, inkább az IndyCart kellene választaniuk.

- Reklám -

A gokartozástól a Forma-1-ig vezető út gyakran eredmény nélkül marad, el sem érkezik az alany a célállomásig. Az igencsak különböző autók miatt sok versenyző nem kap lehetőséget arra, hogy igazán kitűnjön, nemhogy a bajnoki címért versenyezzen.

- Reklám -

Hihetetlen karrierem volt. Igen, az utolsó néhány év kicsit kemény és frusztráló volt. Tudtam, hogy tudok vezetni, de nem tudtam semmit sem mutatni belőle” – idézi Grosjeant a Speedcafe, a Laguna Secában nehezen kiharcolt dobogós helyezése után. – „Olyan helyre kell jönni, ahol az élen harcolhatsz, ahol egy mérnök azt mondja neked, hogy ‘te vagy a leggyorsabb autó a pályán, te vagy az első helyen’, és dobogós helyezésekért harcolhatsz, ez mindenképpen egy újjáéledés.

Megértem, hogy sok gyerek szeretne a Forma-1-be jutni. Ha az a cél, hogy minden hétvégén a rajtrács hátulján legyenek, akkor szerintem jobb ott” – folytatta a francia. – „De ez a szabadság, hogy úgy vezetheted az autót, ahogy szeretnéd. Nem kell figyelned a töltési módra, a gumihőmérsékletre, és így tovább.

- Reklám -

Csak beülsz az autóba, elhagyod a boxutcát, aztán minden egyes körben nyomod” – zárta Grosjean. – „Az a képesség, hogy minden egyes kört, amit megteszünk, élvezünk, élvezzük azt a tényt, hogy bármelyik csapatban versenyképesek lehetünk, ez teszi ezt a paddockban uralkodó légkörrel, nyilván a szurkolók támogatásával együtt; egyszerűen az egész csomag ilyen, amit nagyon élveztem.

Grosjean nem az egyetlen olyan pilóta, aki nemrégiben kiszorult az F1-ből, és az IndyCarban találta meg a szerencséjét. Marcus Ericsson 2019-ben váltott és újonc szezonjában dobogót szerzett, majd 2021-ben két futamgyőzelmet szerzett.

(Tajthi Andrea)