back to top
hétfő, július 22, 2024

Az Indy 500-győztes 10 év után tért vissza Le Mans-ba, és el sem akar menni

Dátum:

Megosztás:

A Penske francia pilótája 2011 óta nem vett részt a versenyen, most azonban újra rákapott az ízére, mikor egy LMP2-es autóval nevezhetett.

- Reklám -

Simon Pagenaud ugyan formaautókkal kezdte karrierjét, először a sportautózás berkeiben kóstolhatott bele a világszintű versenyzésbe, mielőtt az IndyCarba került volna.

- Reklám -

Le Mans-ban négyszer indult, utoljára pedig összetett második is lett a Peugeot LMP1-es autójával 2011-ben, utána viszont átköltözött az Atlanti-óceán túloldalára.

Az American Le Mans Seriesben szerzett bajnoki címét követően ugyan lehetőséget kapott az IndyCarban, azóta is mindig részt vett legalább egy tengerentúli endurance versenyen, legyen szó a Daytonai 24 órásról vagy a Petit Le Mans-ról.

- Reklám -

Ugyan nem vett részt az Európai Le Mans Sorozat (ELMS) versenyein, egy LMP2-es csapat megkereste, és lehetőséget biztosított neki az autójukban, ami indulási jogot szerzett a legendás versenyre.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig tart majd. Többnyire a menetrendemen múlott, anélkül minden évben itt lettem volna. Nagyon örülök, hogy visszatérhettem ide, lehetőségem van élvezni ezt a rendkívüli pályát, jó érzés.

Legszívesebben minden évben visszatérnék, eddig is ezt szerettem volna, de az IndyCar miatt nem jött össze. Így, hogy Roger Penske tulajdonában van a sorozat, könnyebb lesz, hiszen neki itt is csapata van [a Porsche Penske Motorsport].” írta le helyzetét a francia pilóta.

Volt azonban egy európai akadálya is a részvételének, hiszen Pagenaud olyan régen nem vett részt a Le Mans-i 24 óráson, hogy akkor még nem létezett az Endurance Világbajnokság (WEC), amikor legutóbb ott volt.

„Az egyik dolog, ami megváltozott, hogy régen még be lehetett ugrani egy versenyre, nem kellett az egész szezont végigcsinálni. Nem alakult ki még a WEC, így a pilótafelállást nem kellett az egész évre kialakítani.

Most minden pilóta teljes szezont teljesít, így nincs hely a magamfajtáknak. A mostani lehetőség tökéletes volt, mert ez csak egy meghívás, de talán ez lehetőséget jelent további részvételre is.”

Pagenaud csapata, a Cool Racing #47-es autója már a verseny felénél kiesett az idei versenyről, miután nagy sebességnél a falnak ütköztek.

Egy másik IndyCar bajnok viszont még mindig versenyben van. Scott Dixon a Hypercar kategóriában, a Cadillac gyári csapatában kapott helyet, miután az amerikai márka egy, WEC-ben induló autó mellett átvitte a francia versenyre a két IMSA-ban szereplő Cadillac V-8 LMDh-t.