back to top
hétfő, július 22, 2024

Átnevezik a Daytona-i pálya sikánját

Dátum:

Megosztás:

A Daytona International Speedway oválját megtörő kanyarkombinációt buszmegálló helyett immár Le Mans sikánként tisztelhetjük.

- Reklám -

Az amerikai és az európai sportautózás az egységesített szabályrendszernek köszönhetően 2023-ban soha nemlátott módon fonódhat össze. A DPi-k helyére lépő LMDh autók hasonló teljesítményre lesznek képesek, mint a Le Mans-i LMH kocsik. Ráadásul mind az IMSA, mind a Világbajnokság nyitott lesz mindkét kategória autói számára, így előfordulhat, hogy Le Mans mellett már Daytonában is Sebringben is összecsapjon a világ sportautó-elitje.

- Reklám -

Az összefonódás újabb, szimbolikus jeleként a Daytona-i pálya ikonikus kanyarkombinációját is átnevezik. A 9-es és 10-es kanyarnak, amely eddig Buszmegálló-ként szerepelt a pályarajzokon, az idei évtől kezdve Le Mans Sikán-ra változtatják a nevét. Ezzel párhuzamosan Le Mans-ban is átnevezenek egy hasonlóan ikonikus kanyarkombinációt.

A Mulsanne-egyenest elsőként megtörő sikán kerül átnevezésre, mely eddig különböző autószimulátor-programok neveit viselte. A kanyarkombináció új neve stílszerűen „Daytona Sikán” lesz.

- Reklám -

Nem egy hirtelen felindulásból született ötlet vezetett a névváltásokig. A tervezet Pierre Fillon fejéből pattant ki. Az ACO elnöke a tavalyi Le Mans-i 24 órás alatt egyezett meg a névváltoztatásról az IMSA elnökével, Jim France-szel.

„Az IMSA és a Daytona International Speedway, valamint az ACO és Le Mans közti kapcsolat még soha nem volt ilyen erős” – nyilatkozta John Doonan, az IMSA vezérigazgatója. „A prototípus versenyzés történelmi közeledése, az elmúlt 10 éves IMSA-ACO partnerség kiterjeszése, és a Le Mans és Daytona sikánok megszületése együtt egy csodás, soha nem látott korszak kezdetét jelzik.”

A Rolex 24 órás tehát a 60. szülinapjára új kanyarnevet kapott ajándékba. A versenyzők néhány óra múlva már át is száguldhatnak az átkeresztelt kanyaron. A Daytona-i 24 órás magyar idő szerint 19:40-kor kezdődik.