hétfő, április 15, 2024

60 év, 6 legenda: Korábbi győztesek indítják útjára a Rolex 24-et

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt 60 év legikonikusabb versenyzőit nevezték ki a jövő hétvégi Daytona-i Rolex 24 órás nagyköveteiként.

- Reklám -

Jövő hétvégén kezdetét veszi a világ egyik legismertebb, és legrangosabb 24 órás versenyének 60. kiadása. Ha Amerikáról van szó, kihagyhatatlan része a verseny előtti programnak az adott verseny nagykövetének feltűnése, aki a négy bűvös szó kimondásával engedélyt ad a motorok beindítására.

- Reklám -

A jeles évforduló alkalmából az IMSA a pozícióra a Daytona-i versenyek során győzelmet szerző versenyzők, illetve csapatvezetők közül kért fel hatot. A Mario Andretti, Hurley Haywood, Scott Pruett, Bobby Rahal, Jack Roush és Wayne Taylor mind meghatározó szerepet játszottak abban, hogy a Daytona-i 24 órást a világ legismertebb versenyeinek sorába emeljék.

A nagy hatosból Haywood és Pruett rendelkezik a legtöbb győzelemmel, szám szerint 4-gyel. Jack Roush pedig csapatvezetőként ért el összesen 10 daytonai sikert.

- Reklám -

Taylor versenyzőként két alkalommal hódította el az elsőséget, csapatvezetőként azonban ennél is sikeresebbnek mondhatja magát. A jövő hétvégi viadalon ugyanis zsinórban negyedik elsőségét szerezheti meg, mellyel rekordtartóvá válna.

Andettit és Rahalt főként a formulaautózásból ismerhetjük. Előbbi 4-szeres IndyCar bajnoknak és Formula 1-es világbajnoknak, míg utóbbi 3-szoros IndyCar bajnoknak vallhatja magát. E mellett mind a ketten 1-1 Daytona-i sikerrel is rendelkeznek, bár Andrettinek ehhez mindössze 6 órát kellett társaival végig küzdenie. Az 1972-es verseny távját ugyanis az autók megbízhatósága miatt aggódó FIA döntése alapján negyedére csökkentették. A történelem ennek ellenére ezt a viadalt is a 24 órások közt tarja számon.

„Óriási megtiszteltetés, hogy ez a 6 legenda velünk lesz a Rolex 24 60. évfordulóján” – mondta a Daytona International Speedway elnöke, Frank Kelleher. „A rajongóink testközelből csodálhatják meg őket, felidézve az elképesztő sikereiket. Az elmúlt 60 év emlékezetes, ikonikus pillanatainak ünnepe lesz ez, amely egyben az örökséget is tovább viszi.”