vasárnap, december 10, 2023

1972-ben a Ferrari sztárjai remekeltek a Daytonai… 6óráson?

Dátum:

Megosztás:

1972-ben a olyan megasztárok voltak a Ferrari versenyzői között mint, Mario Andretti és Jacky Ickx, talán a valaha volt legtehetségesebb duó, a sportautózás történetében.

- Advertisement -

Ezekben az időkben az egyik versenykategóriából a másikba való ugrálás teljesen normálisnak volt tekinthető.

- Advertisement -

A Scuderia akkori F1-es párosa 50 évvel ezelőtt ezen a napon diadalmaskodott a Daytona 6 órás versenyen, megalapozva az olasz gyártó világbajnoki címét abban az évben.

És, hogy miért volt hat órára limitálva az amerikai hosszútávú versenyek királya? Nos, az FIA 1972-et a sportautóversenyzés átmeneti évének nyilvánította.

- Advertisement -

A sebesség és a költségek kordában tartására tett kísérletében az irányító testület betiltotta a nagy hengerűrtartalmú prototípusokat, például a dicsőséges Porsche 917-est és ősriválisát, a Ferrari 512-est.

Az új, „költségcsökkentés alapelvű” 3 literes motorral rendelkező Group 5 sportkocsi-osztállyal próbálta meg helyettesíteni őket.

Az FIA azonban úgy vélte, hogy az új 3 literes autók talán nehezen bírnák ki a 24 órát, ennek tudatában csökkentették a daytonai verseny hosszát is.

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.