kedd, február 20, 2024

Sámán segítségét kérték, hogy lekerüljön az átok a pályáról

Dátum:

Megosztás:

A Talladega Superspeedway az évek során nem tudta elkerülni azt a hírnevet, miszerint átok ül rajta. Éppen ezért sámánt hívtak.

- Reklám -

Mindez 13 évvel ezelőtt, 2009. október 22-én történt. És akkor lássuk a történetet, hogy mi is állak a talladegai átok mögött.

- Reklám -

Sok-sok évvel ezelőtt Andrew Jackson elnök arra kényszerítette a Talladega környékén élő Creek indiánokat, hogy adják fel földjeiket, és költözzenek nyugatra.

Egy legenda szerint, amikor a creekek elhagyták a völgyet, a törzs orvosa még egyszer utoljára visszatekintett otthonukra, és átkot szórt rá.

- Reklám -

Ugorjunk előre több mint 100 évet, amikor 1969-ben megépült a Talladega Superspeedway. Az azóta eltelt 40 év alatt különböző szerencsétlenségek történtek az itt vezető versenyzőkkel, és kialakult egy városi legenda, miszerint az ok a földre kirótt átok volt.

És, hogy melyek voltak ezek a gyanús történések Talladegában?

  • 1973-ban Bobby Isaac a verseny 90. körében elhagyta az autóját, mert állítása szerint hangokat hallott, amelyek azt mondták neki, hogy parkoljon le az autójával és szálljon ki. Korábban ugyanezen a versenyen a 14. körben a fiatal versenyző, Larry Smith meghalt egy látszólag kisebb balesetben. Döbbenetes volt. Ahogy a veterán TV bemondó, Ken Squier mondta: „Nem is tűnt olyan nagy balesetnek.”
  • 1974-ben az a pletyka keringett, hogy az előző este az összes autóhoz hozzányúlt valaki, vagy valami, és szabotálni akarták a versenyt. Kivágták a gumikat, elvágták a fékvezetékeket, és homokot szórtak az üzemanyagtankokba. A legendás Buddy Baker szerint valaki tömeggyilkosságot akart elkövetni.
  • 1974-ben egy verseny előtti edzésen csak két autó volt a pályán. Buddy Arrington az első kanyarba száguldott be, míg versenyzőtársa, Dean Dalton a negyedik kanyarból jött ki. A két autót több mint egy mérföld választotta el egymástól. Arrington autója túlkormányzott lett és a falnak csapódott, majd a felső íven megállt egy pillanatra. Ahogy azonban Dalton közeledett, elkezdett lefele csúszni. Dalton már nem tudta elkerülni az ütközést Arrington csúnyán megsérült, és egy időben még azt is pletykálták, hogy a legnemesebb testrészét le kellett vágni a baleset miatt, de ez nem igaz.
  • 1977-ben David Sisco, a veterán versenyző éppen Talladega-ban versenyzett, amikor hirtelen a boxba ment és megállt. Kimászott az autójából, és a paddock felé futott. Ott a parkolóban az édesanyját elütötte és megölte egy teherautó. Sisco soha többé nem versenyzett a NASCAR-ban.

A 80-as években is folytatódott Talladega átka

  • Talladega talán legbizarrabb incidense az 1986-os Winston 500-as versenyen történt. Egy helyi lakos ugyanis ellopta a biztonsági autót, és azzal száguldozott a pályán,
  • És ott van Bobby Allison 1987-es ijesztő balesete amikor durrdefektet kapott a célvonal közelépen, a megcsúszó autója a levegőbe emelkedett, és majdnem teljesen szétszakította a kerítést. Ha egy picit szerencsétlenebbül érkezik le az autó, és becsapódik a közönség közé, akkor lehet, hogy ma nem lenne NASCAR.
  • 6 évvel később fia, Davey Allison a talladegai pálya közepén próbálta landolni helikopterét, azonban a nagy szélben előrebukott az, és bár az utasok közül mindenki túlélte az esetet, Allison belehalt sérüléseibe

A nap tehát 2009 október 22. volt, amikor Robert Thrower-t felkérték, hogy vegye le a talladegai pályáról az átkot, mely akkor 30 éve kísérte a pálya történetét.

Kérünk, hogy kezed legyen minden egyes sofőrön” – mondta Thrower, amikor imát mondott Istenhez. „Ne legyen többé szó átokról. Legyen a te kezed oltalma a te hatalmad bizonysága.

Nos az utóbbi években valóban kevés olyan dolog történt ezen a pályán ami arra utalna, hogy az átok még jelen van itt.