hétfő, április 29, 2024

Drámai végjáték után William Byron nyerte a hatalmas balesetekkel tarkított Daytona 500-at

Dátum:

Megosztás:

William Byron nyerte a drámai végjátékot hozó Daytona 500-at, amelyen két óriási baleset borzolta fel a kedélyeket.

- Reklám -

Az időjárás miatt nem a tradicionális vasárnapi időpontban, hanem hétfőn rendezték meg a NASCAR királykategóriájának, a Cup Seriesnek az első idei pontozásos futamát, a 66. Daytona 500-at. A rajtnál Joey Logano és Michael McDowell vezették fel a mezőnyt, a második sort Kyle Larson és Austin Cindric alkották.

- Reklám -

Az ötödik körben következett be a verseny első balesete. Brad Keselowski túl agresszívan tolta meg John Hunter Nemechek autóját, amely ennek köszönhetően oldalról meglökte Harrison Burton Fordját. A pálya belseje felé csúszó Burton magával rántotta Carson Hocevart, majd visszacsapódott a mezőnybe. Végül az utóbbi két versenyző mellett Kaz Gralának kellett feladnia a küzdelmet a baleset után, Jimmie Johnson Toyotája pedig megsérült, a hatszoros Cup Series-bajnok emellett több kör hátrányba is került Austin Dillonnal együtt.

- Reklám -

Az első szakaszt végül Chase Elliott nyerte meg Larson előtt. Az etap során McDowell  technikai problémákkal küzdött, emiatt pedig hat környi hátrányt szedett össze.

A második szakasz végén Ryan Blaneyt intették le az első helyen. Blaney az utolsó kanyarokban egy harcias manőverrel előzte meg az egyik csapattársát, Cindric-et.

Kyle Bush kerekét rosszul rögzítették az egyik bokszkiállás során, ezért visszaesett a mezőny elejéről a végére. Ez azonban nem állította meg, nem sokkal a harmadik szakasz elindítása után a tizedik helyen haladt, 50 körrel a vége előtt pedig már az első pozícióban tűnt fel.

A háromszoros Daytona 500-győztes Denny Hamlin a 152. körben vette át a vezetést, és ezt követően sokáig ő dominálta a futamot Bush társaságában. Közben a harmadik szakaszban sokáig csak az üzemanyagspórolásra koncentráló Ford-pilóták elkezdték a felzárkózást az élmezőnyre, amelyben 33 körrel a vége előtt meglepetésre feltűnt a versenyen beugróként induló David Ragan is. Az utolsó bokszkiállás előtt végül Logano vette át az irányítást.

Az utolsó körökre a Trackhouse duójának és Loganónak a vezetésével fordult rá a mezőny, majd a Hendrick Motorsports pilótái is – Larson kivételével – megérkeztek az elejébe.

A vége előtt 9 körrel aztán jött a „Big One”. Alex Bowman beletolta Byront Keselowskiba, akinek így oldalra fordult az autója, a mezőny pedig már nem tudta őt elkerülni. A balesetet a két Hendrick-pilóta mellett csak Ross Chastain tudta teljesen elkerülni. Az ütközés után többek között Logano, Blaney, Keselowski, Daniel Suárez és Tyler Reddick sem tudta folytatni a küzdelmet. Szerencsére az érintettek közül senki sem sérült meg súlyosabban.

Az újraindítás után négy kör várt még az állva maradt pilótákra. Pontosan a fehér zászló belengetése után bekövetkezett még egy baleset, amely többek között Chastain és Cindric kiesését hozta. Így a győzelmet az utolsó köröket szinte végig az élen töltő Byron tudta behúzni. A 26 éves versenyző ezzel első Daytona 500-győzelmét aratta. A teljes végeredmény ezen az oldalon található meg.