back to top
szombat, május 25, 2024

Nem meglepetés az Andretti továbbjutása, de még csak most jön a neheze

Dátum:

Megosztás:

A Rodin Cars, a Hitech és a LKY SUNZ mellett az Andretti Global nyújtotta be a papírokat, amivel jelezték, hogy érdekelné őket az F1 bővítése.

- Reklám -

Eredetileg júliusra ígérték a procedúra ezen szakaszának végét, de végül nem történt semmiféle bejelentés. Sok hónapnyi titkolózás és késlekedés után végre megtört a csend ezzel kapcsolatban. Miután az FIA részletesen is átvizsgálta a projekteket, egyedül az Andrettinek szavaztak bizalmat.

- Reklám -

A jelenlegi csatlakozási folyamat 2026-tól lenne érvényes, az Andretti ezért siettette volna a bemutatkozást, hogy még az új Concorde-egyezmény aláírása – és az új pénzösszegek megállapítása – előtt tudjanak asztalhoz ülni az F1-gyel. Eredeti terveik szezonban már 2025-ben ott lettek volna a rajtrácson, méghozzá az Alpine motorjaival, mielőtt az új szabályokkal párhuzamosan a Cadillackel társulva indulnának a bajnokságban.

„Az FIA köteles elfogadni azokat a csatlakozási kérelmeket, amik megfelelnek a jelentkezés megnyitásánál közzétett követelményeknek. Ennek feleltünk meg azzal, hogy elfogadtuk az Andretti Formula Racing LLC jelentkezését, így ők kerültek a jelentkezés egy további fázisába” írta nyilatkozatában az FIA elnöke.

- Reklám -

Ez még nem jelenti azt, hogy az amerikai istálló csatlakozhat a királykategóriához, ezután meg kell egyezniük a FOM-mal (Formula One Management) is a csatlakozás kereskedelmi vetületeit illetően. Így hiába feleltek meg technikailag a követelményeknek, még könnyen lehet, hogy a politika még okozhat akadályokat számukra.

Az F1-es csapatok ugyanis egyrészt nem szeretnének tovább osztani a pénzdíjakon, másrészt pedig szerintük annyit növekedett a sportág értéke 2020 óta, hogy az akkor megállapított 200 milliós csatlakozási díj már nem állja meg a helyét.