back to top
csütörtök, június 20, 2024

Tisztes helytállás az amerikaiak részéről, Loeb a ROC bajnoka

Dátum:

Megosztás:

Jimmie Johnson és Colton Herta is jól teljesített a Race of Champions egyéni kiírásában, a végén azonban győzött a tapasztalat, és Sebastien Loeb.

- Reklám -

Vasárnap sor került a Race of Champions egyéni versenyére, vagyis a Bajnokok Tornájára, mely verseny győztesét a “Bajnokok bajnokának” szokásos nevezni.

- Reklám -

A csapatversenyt tegnap, vagyis a ROC Nations Cupot Norvégia apa-fiú párosa nyerte Petter és Oliver Solberg jóvoltából.

Jimmie Johnsonék jó szereplése már akkor meglepetésnek számított, hiszen a hó és a jég nem tartozik a specialitásaik közé.

- Reklám -

Az északi sarkkör közelében, Svédországban, Pite Havsbadban megrendezésre kerülő eseményen párhuzamos pályán mérkőznek megy egymás ellen a kisorsolt versenyzőpárosok, egyforma autókkal, egyenes kieséses rendszerben.

Először Colton Herta és Helio Castroneves feszültek egymásnak Polaris PRO XP gépek volánja mögött. Herta 2,6 másodperccel bizonyult gyorsabbnak.

A W Series kétszeres bajnoknője Mick Schumacherrel mérte össze képességeit, rallycross autókat vezetve. Chadwick egy árnyalattal talán jobban rajtolt. Az egyik kanyarban aztán túságosan driftesre vette a figurát és egy kis időt veszített, de 1,4 másodperccel így is legyőzte Schumachert.

Egy celebrity kör után, RX2e elektromos rallycross autókkal Chadwick és Herta összecsapása következett. A versenyzőnő azonban kicsúszott, jobban mondva bele a hófalba, így Herta könnyű győzelmet aratott.

Sebastian Vettel és Emma Kimiläinen is Polarisszal kezdett. Vettel jobban kapta el a rajtot, és bár féltávnál még szoros volt az állás kettőjük között, végül több, mint két másodperccel Vettel előbb haladt át a célvonalon.

Mika Häkkinen és Jimmie Johnson Porschékkal vágtak neki a körnek egymás ellen. Johnson nagyon nehezen talált tapadást a rajtnál – már amennyire havon lehet -, így rögtön az elején hátrányba került. Végül azonban az amerikai behozta lemaradását és végül legyőzte a kétszeres Forma-1-es bajnokot.

Tom Kristensen és David Coulthard RX2e-kkel mérkőztek meg. Ahogy a hétvége során több alkalommal is, DC most is megkóstolta a hófalat. Végül 4 tizeddel Kristensen bizonyult jobbnak.

A pályaautósok kategóriájából Herta, Vettel, Johnson és Kristensen jutottak tovább a negyeddöntőbe

A nyolcaddöntők off-road versenyzőivel Oliver Solberg és Benito Guerra kezdett, egy-egy Polaris volánja mögött. Solberg 2,8 másodperces fölénnyel ért célba. Így a 2019-es ROC győztes Guerra ki is esett.

Sébastien Loeb Petter Solberggel mérkőzött meg. A két ralilegenda RX2e-vel szántotta a havat egymás ellen. Féltávnál Solberg 9 tized előnyben volt, a célegyenesben nagyon szoros volt az állás, de Solberg keresztbe úsztatta autóját, így végül Loeb győzedelmeskedett.

Helyiek összecsapása következett: Johan Kristoffersson és Timmy Hansen RX Supercar Lites rallycross autókkal álltak rajthoz. Féltávhoz Hansen 2 másodperc előnnyel érkezett, de Hansen “átmászott” a két párhuzamos versenysávot elválasztó hófalon, épp csak visszakeveredett a saját helyére, mielőtt Kristoffersson odaért. Így az összecsapást persze utóbbi győzelmét hozta.

Didier Auriol és Mattias Ekstöm következett, Porschékkal. Előbbi négyszeres ROC-győztes, és ezzel rekorder, míg Ekström háromszor nyerte meg a versenyt (csak úgy, mint Loeb). Utóbbi győzedelmeskedett, így annak az esélye elszállt, hogy Auriol ötszörös győztessé váljon.

Oliver Solberg, Loeb, Kristofferson és Ekström is a negyeddöntőbe jutott

A negyeddöntőt Vettel és Herta nyitotta rallycross autókkal. Ekkor már a havazás is megérkezett a helyszínre – szemben a tegnapi napsütéssel -, amit erősen fújt is a szél. Az összecsapást Vettel nyerte 1,5 másodperccel.

Polaris volánja mögé ült Kristensen és Johnson; előbbi 1,4 másodperccel nyert és jutott tovább.

Loeb és Oliver Solberg Porschéra váltottak és Loeb 3,2 másodpercet vert a Solberg fiúra.

RX2e-k, valamint Ekström és Kristoffersson következtek és végül Kristoffersson egy századdal(!) verte meg honfitársát.

Vettel és Herta polarisos összecsapásából előbbi jött ki győztesen. Így Herta-Vettel 1:1 lett az állás, de az összideje Vettelnek lett jobb, így ő jutott tovább.

Kristensen és Johnson a második közös körüknek rallycross autókkal vágtak neki. Johnson nyert, így itt is 1:1 lett az állás, ami Kristensen továbbjutását eredményezte.

Oliver Solberg és Loeb másodjára rallycross autókba ültek, párharcuk pedig Loeb továbbjutásával zárult.

Két Polarisszal is megmérkőzött Ekström és Kristofferson. Az összecsapást Ekström nyerte, így itt is 1:1 lett az eredmény, Ekström továbbjutásával

Vettel, Kristensen, Loeb, Ekström jutott tehát az elődöntőbe

A kilencszeres Le Mans győztes Kristensen a négyszeres F1-es bajnok Vettel ellen RX2e-vel indult “harcba”. Kristensen autója azonban még a féltáv előtt megadta magát, így sima Vettel-továbbjutás született.

Loeb és Ekström Porschés köre során Loeb egy ponton nagyon megcsúszott, ezzel időt veszítve, végül azonban mégis bezsebelte a győzelmet a francia.

Vettel és Kristensen újabb megmérettetése Polarisokkal zajlott. Vettel 2 másodperccel gyorsabb volt a norvégnál, így ő az első, aki a döntőbe jutott.

Ekström és Loeb rallycrossos mérkőzését előbbi nyerte, így kettejük harca 1:1-es eredménnyel zárult. Így egy harmadik összecsapás döntött a továbbjutásról.
A harmadik körre Ekström dönthette el, hogy melyik oldalról szeretne indulni, így ő a bal, míg Loeb a jobb sávból rajtolt az RX2e-kkel. Féltávnál Loebnek nagy előnye volt, végül a francia 1,7 másodperccel nyert és jutott be a döntőbe.

Vettel-Loeb indult a végső győzelemért

A legjobb pályaautós tehát Vettel lett, míg az off-road versenyzőket Loeb képviselte a döntőben. A német is nyert már egyszer ROC-ot, de egyértelmű volt, hogy Loeb, aki idén már megnyerte a Monte-Carlo Rally-t, kemény dió lesz.

Először Polarisszal álltak rajthoz. Féltávnál Vettel 2,6 mp hátrányban volt, végül ki is kapott a kilencszeres ralivilágbjanoktól.
Vettel-Loeb 0:1

Sébastien és Sebastian rallycross autókkal folytatta küzdelmet. Féltávnál 0,2 mp volt Vettel hátránya. Végül 3,6 másodperccel kapott ki.
Vettel-Loeb 0:2

A két Seb ezt követően RX2e-be ült. Loeb hibázott egy kicsit, de a féltávnál már vezetett, miután Vettel is hibázott az alagútban. Végül azonban Loeb csúszott ki, így Vettel nyerte a kört.
Vettel-Loeb 1:2

A negyedik összecsapásukra ismét a Polaris került elő. Féltávnál Vettel volt előnyben 0,7 másodperccel. Végül a célegyenesben Loeb legyorsulta a németet, ezzel pedig megnyerte a kört, és ezzel a Race of Championst is.
Vettel-Loeb: 1:3

Sébastien Loeb negyedjére lett ROC győztes, beérve ezzel Didier Auriol rekorját.