back to top
péntek, június 21, 2024

Rossi történelmet írt amerikai mesterhármasával

Dátum:

Megosztás:

Bár az IndyCarban nem zárt jó évet 2021-ben, Alexander Rossi mégis egy olyan dolgot hajtott végre, ami eddig senkinek sem sikerült.

- Reklám -

A 2016-os Indy 500 győztese sorozatban második nyeretlen szezonját zárta, ha azonban nem fő sorozatán kívül versenyzett, mindig elemében volt.

- Reklám -

Az év elején megszerzett Daytonai 24 óráson szerzett győzelmével egy újabb embert próbáló sikert ért el. A szezon végeztével azonban még eggyel tovább tudott lépni.

Rossi ugyanis – már nem először – indult a Baja 1000 elnevezésű mexikói tereprali versenyen is. 2018-ban egy iránytévesztés miatt lett második, egy évvel később pedig technikai probléma miatt vezető helyről esett ki.

- Reklám -

Idén azonban kategóriájában toronymagasan lett első a Kaliforniai-félszigeten. Így nemcsak az első Indy 500 győztes lett, aki ott is nyerni tudott, hanem az első, aki mindhárom legendás tengerentúli versenyt meg tudta nyerni.

Rossi a 7-es géposztály első helyét szerezte meg, csapatársaival (Jeff Proctor, Richard Glaszczak és Steve Hengeveld) együtt.

„Milyen vad ez a verseny! Nem is tudom leírni, milyen is: egyszerre kaotikus, hihetetlen és ilyesztő. Ezt a teherautót vezettük sivatagban, hegyekben, az éjszaka közepén, az óceántól érkező ködben és az több száz másik autó porában. Teljesen külöbözik mindentől, amit eddig tapasztaltam. Őrült dolog, és király is egyszerre.” – írta le elményeit az amerikai.

A mai aktív pilóták közül Rossi korábbi csapattársa, Fernando Alonso folytatott „kincsvadászatot” az elmúlt években.

De miután a Tripla Koronát nem tudta megszerezni, visszatért a Forma-1-be. A spanyol azonban így is – szintén úttörőként – egy éven belül nyert a három legfontosabb endurance helyszínen (Daytona, Sebring, Le Mans).